Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U iščekivanju napada

Sve oči uprte u Siriju: Gomilaju se ratni brodovi, poslani i borbeni avioni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve je napetije u Siriji i okruženju, gdje se iščekuje vojna intervencija zapadnih sila.

Turska, Libanon, Izrael, Jordan i Irak pozorno prate što se događa u istočnom Mediteranu. Amerikanci i Britanci gomilaju ratne brodove uz sirijsku obalu, a dolazak ratnih plovila na ovo područje najavila je i Rusija. Britanci su na Cipar poslali više borbenih zrakoplova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Eskalacija nasilja SAD i Velika Britanija žestoko napali Jemen, hutisti odmah izveli novi udar Slika nije dostupna Napad sve neizvjesniji VIDEO Pogledajte Kerryjev 'gaf' koji je omogućio nastanak ruskog plana za Siriju

>> Britanski parlament protiv napada na Siriju

SAD i Velika Britanija tvrde da  iza napada kemijskim oružjem stoji režim Bašara al-Asada, ali ne nude nijedan konkretan dokaz. Izvješće britanskih obavještajaca navodi kako je ''vrlo vjerojatno'' da su napad izvele Asadove snage, no vrlo vjerojatno nije i 100 posto sigurno. Prije vojne intervencije, britanska oporba traži dokaze.

>>Sirija: Asad na zapadne avione šalje 8.000 kamikaza?!

''Dokazi trebaju prethoditi odluci, a ne odluka dokazima. Moraju postojati čvrsti dokazi da je sirijski režim odgovoran za kemijske napade'', poručio je čelnik Laburističke stranke Ed Miliband.

Pod svaku cijenu želi se izbjeći irački scenarij i pokretanje akcije zbog oružja za masovno uništenje koje nikad nije pronađeno. Britanski premijer svaku sličnost s Irakom odbacuje. Poručuje da cilj akcije neće biti svrgavanje režima Bašara al Asada.

''Ovdje se radi o značajnoj uporabi kemijskog oružja i o našem odgovoru na ratni zločin, ni o čemu drugome'', rekao je britanski premijer David Cameron.

Istu poruku šalje i prvi čovjek Sjedinjenih Država. ''Možemo primijeniti ograničeni i prilagođeni koncept, bez uvlačenja u dugoročni konflikt, bez ponavljanja Iraka što brine mnoge ljude'', rekao je predsjednik SAD-a Barack Obama.

S druge strane, Ujedinjeni narodi pozivaju na strpljenje. Osim što nema dokaza, nije završila ni istraga inspektora UN-a koji su još uvijek u Siriji.

"Istraga se nastavlja do sutra. U subotu ujutro inspektori će napustiti Siriju i odmah me izvijestiti o nalazima'', poručio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

>>Približavanjem trenutka vojnog udara na Siriju, cijene nafte opet divljaju

Američki i britanski ratni brodovi, kao i borbeni zrakoplovi već se grupiraju uz obale Sirije. Dolazak ratnih brodova u istočni Mediteran najavljuje i Rusija. Zemlje iz regije sa zebnjom iščekuju razvoj situacije.

"Vojna akcija u Siriji neće donijeti mir, stabilnost i sigurnost u regiji, posebno u Libanonu. Akcija će imati negativne posljedice'', istaknuo je libanonski ministar vanjskih poslova Adnan Mansour.

Nitko ne zna kako bi Bašar al Asad na napad mogao reagirati. Prijeti da će se braniti svim sredstvima. Izravni sukob s SAD-om malo je vjerojatan. Uz pomoć Irana, a preko njega i militantnog Hezbolaha, Sirija bi mogla uzvratiti terorističkim napadima na američke saveznike u regiji, kao što je Izrael. Mogla bi ponovno upotrijebiti kemijsko oružje na vlastitom teritoriju. Bez obzira na to što se dogodilo, najveću cijenu ponovno će platiti civili.

Kratki sastanak stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a bez rezultata

Pet stalnih članica UN-ova Vijeća sigurnosti održalo je u četvrtak još jedan sastanak - koji je trajao jedva 45 minuta - ne postigavši jasan napredak u raspravi, a SAD su dale naslutiti da bi mogle jednostrano djelovati u Siriji.

Sastanak je održan na zahtjev Rusije koja se odlučno protivi svakoj vojnoj akciji u Siriji. Nijedan veleposlanik peterih zemalja članica - SAD-a, Francuske, Velike Britanije, Kine i Rusije - nije po završetku sastanka dao izjavu.

Tema razgovora bio je nacrt britanske rezolucije koji bi opravdao vojnu intervenciju protiv Asadova režima kojega optužuju da je upotrijebio kemijsko oružje protiv svoga naroda. Tim se tekstom odobravaju 'sve nužne mjere', pa i oružana sila, 'radi zaštite civila od kemijskog oružja' u Siriji.

Tih pet veleposlanika već se bilo sastalo u srijedu ne donijevši nikakvu odluku, pošto su Rusija i Kina opetovale svoje protivljenje vojnoj akciji.

Obama pridržava pravo na jednostrano djelovanje

Američki predsjednik Barack Obama si pridržava pravo jednostranog djelovanja protiv sirijskog režima kako bi ga kaznio zbog uporabe kemijskog oružja, ne čekajući UN i saveznike poput Velike Britanije, dala je u četvrtak naslutiti Bijela kuća.

Obama koji je u srijedu rekao da Asadovoj vladi treba uputiti 'upozorenje', dat će prioritet interesima SAD-a kada bude trebalo odlučivati o reakciji, rekao je zamjenik njegova glasnogovornika Josh Earnest. 'Predsjednik prije svega mora podnositi račun Amerikancima jer je izabran da bi ih štitio. Predsjednik je čvrsto uvjeren da izazovi ove situacije zahtijevaju mjere nužne za zaštitu naših ključnih interesa na polju nacionalne sigurnosti', dodao je. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene