Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Emotivna Merkel

'Sve je moguće. To smo milijuni istočnih Nijemaca i ja iskusili iz prve ruke'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački put prema ponovnom ujedinjenju pokazuje da se lekcije naučene iz njezine miroljubive borbe za slobodu mogu iskoristiti za rješavanje brojnih problema s kojima se danas suočavaju Europa i svijet, izjavila je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel.

U neuobičajeno emotivnom govoru za 24. obljetnicu ujedinjenja Njemačke, Merkel je rekla da je hrabrost istočnih Nijemaca koji su čežnuli za slobodom pomogla okončati Hladni rat i dodala da je slična hrabrost potrebna današnjem svijetu.

Pročitajte i ovo Angela Merkel i Vladimir Putin MUTTI OTVORILA DUŠU Angela Merkel priznala pogreške u politici prema Rusiji: "Nisam se baš pretjerano zalagala" Olaf Scholz STRES BEZ PRESEDANA Naslijedio je Mutti i preživio galopirajuću ekonomsku krizu, rat i nezadovoljne partnere: "Još se pokušava snaći, ali nema njezino iskustvo"

"Danas više nego ikada prije znamo da slobodu, toleranciju i ljudska prava ne smijemo uzimati zdravo za gotovo", izjavila je kancelarka pred 1.500 uzvanika u Hannoveru i gledateljima nacionalne televizije.

"Oni se ne podrazumijevaju u našim domovina, u EU-u, diljem Europe i svijeta", dodala je.

Merkel je istaknula da temeljna prava za koja su se ona i njezini sunarodnjaci izborili s padom Berlinskog zida 1989. i ujedinjenjem Njemačke 11 mjeseci kasnije, 3. listopada 1990. treba braniti svagdje gdje su ugrožena.

"Događaji u Njemačkoj 1989. i 1990. mogu nam pomoći, jer simboliziraju pobjedu slobode nad progonom, simboliziraju što se sve može postići kada partneri surađuju i vjeruju jedni drugima, simboliziraju što se može dogoditi uz strpljivost i simboliziraju da možemo raditi na tome da stvari na kraju ispadnju bolje".

Merkel: Nemam mu razloga ne vjerovati

Merkel se u govoru izravno osvrnula na rusko pripojenje Krima i krizu u Ukrajini, kao i na prijetnju Islamske države u Siriji i Iraku.

Kancelarka, koja je odrasla u bivšoj Istočnoj Njemačkoj i u vrijeme pada Belinskog zida bila mlada znanstvenica u Istočnom Berlinu, rekla je da je mirna revolucija 1989. bila dokaz da plima na kraju može donijeti nešto dobro.

"Sve je moguće. To smo milijuni istočnih Nijemaca i ja iskusili iz prve ruke", rekla je. "Stoga nas ne smije obeshrabriti sve ovo što se događa 2014. Baš suprotno, dan ujedinjenja pokazuje nam što je sve moguće", istaknula je.

Merkel, koja je na dužnosti kancelarke od 2005., upozorila je Rusiju da svoje susjede ne lišava neovisnosti, a na jednom drugom mjestu u govoru pohvalila je Moskvu za konstruktivnu ulogu u ujedinjenju Njemačke.

"Mi Nijemci ne možemo zanijekati drugima ono što smo stekli ujedinjenjem, slobodu da samo odlučujemo o svojoj sudbini", rekla je Merkel, dodajući da će Njemačka učiniti sve da Ukrajini, Moldaviji i Gruziji osigura isto pravo na samoodređenje.

Istaknula je važnost zajedničkog odgovora svakoj zemlji, poput Rusije u vezi s pripojenjem Krima, koja krši načela slobode i samoodređenja.

"Sankcije koje je uvelo svih 28 članica EU-a protiv Rusije to jasno pokazuju", rekla je Merkel, ali i dodala da je važno održavati komunikaciju s Moskvom, kao što je bio slučaj u Hladnom ratu.

Merkel je naglasila da je ujedinjenje Njemačke uspješna priča, iako još uvijek postoji značajan gospodarski i socijalni jaz između istoka i zapada zemlje. "Očito je pred nama još puno posla".

Anketa instituta Emnid objavljena u četvrtak pokazala je da se 23 posto istočnih Nijemaca osjeća "gubitnicima" ujedinjenja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene