Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Padaju međusobne optužbe

Sve dublji jaz između Zapada i Rusije oko Ukrajine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok SAD i EU prijete sankcijama protiv odgovornih za represiju u Ukrajini, a Rusija istovremeno osuđuje protivnike vlasti u toj zemlji za pokušaj državnog udara, jasno je da su razimoilaženja dviju strana oko ukrajinskog pitanja prerasla u pravi sukob stajališta, piše u broju od srijede The New York Times.

Potpuno oprečne reakcije na događanja na terenu naglašavaju sve dublji sukob između Rusije i zapada oko sudbine Ukrajine. Svaka strana pritom optužuje onu drugu za miješanje u unutarnje stvari druge zemlje, osporavajući jedna drugoj i same činjenice o tome što se dešava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kažu da su potrebni zemlji Branitelji Kijeva 'okrenuli pogled' na istok zemlje: 'Ljudima koji žive tamo to se neće svidjeti' Slika nije dostupna Dogovoreno primirje UŽIVO Proglašen Dan žalosti u Ukrajini

Oglašavajući zvona za uzbunu zbog sve većeg broja mrtvih, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande prst krivnje upiru u snage sigurnosti predsjednika Viktora Janukoviča, jasno dajući do znanja da podupiru političku tranziciju koja bi Ukrajincima omogućila da izaberu novu vladu. Merkel je otvoreno optužila Janukoviča za "taktiku namjernog odugovlačenja" kako bi izbjegao postizanje kompromisa i sačuvao svoje mjesto u vlasti, izazvaši još veće nezadovoljstvo i sukobe.

Rusija je, s druge strane, obećala da će upotrijebiti sav svoj interes kako bi podržala ukrajinsku vladu i pridružila se Janukoviču u optužbama da oporba pokušava silom preuzeti vlast.

Opet krv na ulicama Kijeva: Raste broj mrtvih, prosvjednici zarobili 67 policajaca!

Rusko ministarstvo vanjskih poslova čak je išlo tako daleko da je događanja u Ukrajini usporedilo s dolaskom nacista na vlast u Njemačkoj 1933., okrivljujući "kriminalne aktivnosti radikalnih oporbenih snaga" za izazivanje krvoprolića i optužujući Europu da je to propustila priznati.

"Zapad ohrabruje oporbu da djeluje izvan zakona", podsjeća NYT na riječi ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova. Također je kazao da se Rusija "ne želi nametati, kao što to rade neki previše gorljivi europski partneri".

SAD je odbacio tu ocjenu i Moskvi poručio da je od početka zagovarao napore za postizanjem miroljubivog, kompromisnog rješenja. Predsjednik Barack Obama je imao za potrebu prekinuti sastanak s meksičkim predsjednikom i komentirati najnovije nasilje u Kijevu u kojem je u posljednja dva dana ubijena 51 osoba. U srijedu je upozorio ukrajinsku vojsku da ostane po strani, izražavajući bojazan Bijele kuće da se sukob oteo kontroli.

"Očekujemo da ukrajinska vlada pokaže suzdržanost, da ne koristi nasilje u sučeljavanju s miroljubivim prosvjednicima. Biti će posljedica ako ljudi prijeđu granicu", upozorio je Obama.

Iako okrivljuje druge za miješanje u Ukrajini, Rusija je obećala 15 milijardi dolara financijske pomoći Ukrajini, najavivši u ponedjeljak drugu tranšu u iznosu od dvije milijarde dolara. To je uzazvalo dodatno nezadovoljstvo prosvjednika koji se pribojavaju da ta "pomoć" znači još jači stisak Rusije. U srijedu, međutim, su ukrajinski dužnosnici priopćili da je isplata zaustavljena zbog "tehničkih razloga".

Krizu u Ukrajini pomno prati i Varšava, a premijer Donald Tusk je poručio da "mi Poljaci nećemo ostati idiferentni prema ovim događajima u Ukrajini jer znamo da će odrediti povijest i budućnost cijele regije". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene