Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetska zdravstvena organizacija

Svaki sedmi Europljanin ne zna da je zaražen HIV-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki sedmi Europljani zaražen HIV-om nije svjestan toga da je inficiran virusom, priopćili su EU i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ističući da je u 2015. godini zabilježen rekordan broj novih slučajeva zaraze HIV-om u EU-u.

"HIV i AIDS i dalje su iznimno ozbiljan problem u Europi... Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) procjenjuju da svaka sedma osoba nije ni svjesna činjenice da je nositelj tog opasnog virusa što je vrlo zabrinjavajuće", kazao je povjerenik EU-a za zdravstvo Vytenis Andriukaitis u izvješću objavljenom dva dana prije obilježavanja Svjetskoga dana borbe protiv AIDS-a 1. prosinca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OPAKA BOLEST Svjetski dan AIDS-a: U Hrvatskoj dosad odnio 262 života, a u ovoj populaciji raste broj zaraženih Aplikacija Spolno zdravlje (Foto: PR) "Nauči, primjeni, podijeli" Svjetski dan AIDS-a: Mobilna aplikacija za spolno zdravlje

"Osobe koje ne znaju da su zaražene ne mogu se ni liječiti, a usto mogu nastaviti prenositi virus drugima", upozorio je Andriukaitis.

Podatak ECDC-a temelji se na informacijama prikupljenim u 28 zemalja članica EU-a te u Islandu, Lihtenštajnu i u Norveškoj.

Gotovo polovina slučajeva AIDS-a u spomenutim zemljama ili oko 47 posto, dijagnosticira se u kasnoj fazi, stoji u priopćenju ECDC-a te se procjenjuje da su prosječno potrebne gotovo četiri godine prije nego što se infekcija HIV-om dijagnosticira i evidentira.

Najčešći način prijenosa virusa u spomenutoj 31 zemlji još uvijek je nezaštićen spolni odnos među muškarcima te je odgovoran za 42 posto dijagnosticiranih infekcija. U toj grupi evidentirano je značajno povećanje infekcija u posljednjih nekoliko godina. Kada je o heteroseksualnim spolnim odnosima i zarazi HIV-om riječ, na njih otpada 32 posto dijagnosticiranih slučajeva zaraze, a četiri posto osoba zarazi se drogiranjem odnosno prljavim iglama.

U Europi je 2015. registriran najveći broj novih slučajeva zaraze HIV-om u samo godinu dana. Tijekom 2014. u europskim zemljama evidentirane su 142.000 zaraženih, a prošle godine 153.407 slučajeva, podaci su WHO-a.

I brojke iz 2014. bile su rekordne u odnosu na prethodne godine, s obzirom na velik broj zaraženih u Rusiji i među imigrantima.

Gotovo 80 posto slučajeva HIV-a zabilježenih tijekom 2015. evidentirano je u zemljama istočne Europe, 18 posto u zemljama zapadne Europe i tri posto u središnjoj Europi.

Rusija, u kojoj je HIV još uvijek tabu tema, odgovorna je za 64 posto svih novozabilježenih slučajeva zaraze u europskoj regiji i za 81 posto slučajeva u istočnoj Europi. U tom dijelu Europe heteroseksualni odnos najčešći je način prijenosa virusa.

Ostale zemlje s visokom stopom novih slučajeva tijekom prošle godine bile su Ukrajina, Bjelorusija, Estonija, Moldavija, Latvija i Gruzija.

"Unatoč velikim naporima, HIV je i dalje najveći zdravstveni problem u Europi, osobito u njezinu istočnom dijelu", rekla je regionalna ravnateljica WHO-a za Europu Zsuzsanna Jakab.

Pozvala je zemlje članice na primjenu novoga akcijskog plana iz rujna, koji se odnosi na jednostavniji pristup testiranju i na preventivne metode jer je to jedini način da se spriječi širenje ovoga opasnog virusa. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene