Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješavanje problema pravosuđa

Svaki građanin na internetu može vidjeti kako stoji njegov predmet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od najvećih problema pravosuđa, ali i stalna kritika Europske unije već godinama je sporost i neriješeni sudski predmeti. Resorno ministarstvo iz mjeseca u mjesec unosi novitete, niz mjera i pakete Zakona.

Posljednjih sedam godina ta brojka se nešto smanjila, ali i dalje je nezadovoljavajuća. Gotovo 800 tisuća. Toliko je trenutačno neriješenih sudskih predmeta. Ako se usporedi s 2004. kada je ta brojka bila milijun i 600 tisuća - situacija je bolja. Ali daleko od idealne.

Pročitajte i ovo Štrajk sudaca - 3 Bijeli štrajk Rastu tenzije između sudaca i Malenice: "To je apsolutna neistina i manipulacija od ministarstva" Ilustracija Bijeli štrajk "Nečuveno, sucima dobrobit djece nije hitna'', zgroženi su u Ministarstvu pravosuđa

'Naravno da nismo zadovoljni, naravno da bi htjeli taj broj dalje smanjivati i poduzimamo niz mjera da to doista i učinimo', rekao je Ivan Crnčec, pomoćnik ministra pravosuđa.

>> 'Kvalitetni suci se ne rađaju, oni se stvaraju'

Probleme sa sporim pravosuđem na svojoj koži osjetili su i suci protiv kojih se vode određeni postupci. Država im isplaćuje svaki mjesec pola plaće, oni su pod suspenzijom, a suđenje traje unedogled.'Postupak se vodi, još uvijek nije pravomoćno dovršen i mislim da od te situacije trpe obadvije strane', rekao je Veljko Miljević, odvjetnik suca Bariše Gašpara.

U takvoj situaciji trenutačno je šest sudaca. 'Možda bi rješenje bilo u tome da se ti postupci vode brže, odnosno da se propišu kao hitni postupci', rekao je Đuro Sessa iz Udruge hrvatskih sudaca. Novim paketom mjera Ministarstvo je skratilo i ubrzalo mnoge postupke. Povećan je broj pravosudnih inspekcija. Stalne kritike da nemaju dovoljan broj sudaca opovrgavaju.

U Hrvatskoj ih je 1950. Što znači 43 suca na 100.000 stanovnika. Više od nas ima samo Slovenija - 54. Dok Austrija ima 20. Ali na tih 100 tisuća kod nas je 16 i pol tisuća predmeta, dok je u Austriji taj broj tri puta manji.

'Svakako treba imati u vidu da se mi kao narod volimo tužiti, odnosno da hrvatski građani vole tražiti zaštitu svojih prava pred sudovima', kaže Crnčec.

Dokazuju to i brojke. Svake godine na sudovima je milijun i 600 tisuća novih predmeta. Jedna od novosti je da svaki građanin na internetu može vidjeti kako stoji njegov predmet. Vidi se kad je pokrenut postupak, kada su bile posljednje dodjele, koji sudac sudi, koliko je rasprava održano, kakva je bila odluka i kakva je bila presuda. Do kraja godine svi sudski spisi trebali bi biti dostupni na ovaj način.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene