Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podupiru suprotne strane

Susret Macrona i Putina: Glavne teme terorizam, Sirija i Ukrajina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Borba protiv terorizma te sukobi u Siriji i Ukrajini bit će glavne teme razgovora Emmanuela Macrona i Vladimira Putina u ponedjeljak kada će novi francuski predsjednik u Versaillesu ugostiti ruskog predsjednika.

Na summitu članica G7, održanog prošli tjedan u Italiji, francuski predsjednik Emmanuel Macron je kazao da s nestrpljenjem očekuje sadržajan dijalog o sirijskom sukobu s ruskim liderom, Vladimirom Putinom.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

Francuska i Rusija u sirijskome građanskom ratu podupiru suprotne strane, no obojica čelnika suglasna su da je potrebno iskorijeniti grupe koje su Ujedinjeni narodi stavili na popis terorističkih.

Rusija stoji iza vojnih snaga koje podupiru režim sirijskoga predsjednika Bašara al Asada, dugogodišnjeg ruskog saveznika, a Francuska podupire sirijsku oporbu.

U pogledu odnosa prema Rusiji Macron je u predsjedničkoj predizbornoj kampanji zauzeo oštrije stajalište prema Rusiji od svojih oponenata.

U utorak će se u Versaillesu otvoriti izložba na kojoj će se moći vidjeti dokumenti o posjetu Francuskoj ruskoga cara Petra Velikog Francuskoj 1717. Na taj će se način simbolično obilježiti 300 godina diplomatskih odnosa između dviju zemalja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene