Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Suspendirano 150 srpskih policajaca na Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo 150 srpskih policajaca na Kosovu suspendirano je u subotu na 48 sati nakon što su odbili nastaviti raditi pod zapovjedaništvom Kosovske policijske službe.

Nakon dvosatnog neuspješnog sastanka s predstavnicima policije UNMIK-a u policijskoj postaji u srpskoj enklavi Gračanici kod Prištine izaslanstvo srpskih policajaca obavijestila je svoje kolege da nisu prihvaćeni njihovi zahtjevi.

Pročitajte i ovo Srbi na sjevernom Kosovu blokirali ceste DRAMA Kurti večeras udara na sjever Kosova? Dao je ultimatum da se do navečer maknu barikade, oglasio se i NATO Slika nije dostupna Suspendirani srpski policajci na Kosovu i dalje će primati plaću

Skupina od pet policajaca vratila je UNMIK policiji osobno naoružanje, prijemnike za radio vezu i značke a ostali ih u tome slijede.

Za vrijeme trajanja sastanka pripadnicima Kosovske policijske službe albanske nacionalnosti koji su osigurali zgradu policijske postaje priključila se i inspekcijska postrojba Kosovske policijske službe u punoj opremi s pancirkama, javljaju srpski izvori iz Gračanice.

Ispred zgrade policijske postaje parkirani su jedan oklopni transporter i dva vozila švedskog kontingenta KFOR-a, a na prilazu Gračanici iz smjera Prištine, desetak vozila Kosovske policijske službe i pripadnici UNMIK policije u punoj opremi kontroliraju promet.

Glasnogovornik Kosovske policijske službe Veton Elshani izjavio je da su srpski policajci u Gračanici održali neuspješan sastanaka s UNMIK-om nakon čega su suspendirani.

Srpski policajci iz policijskih postaja u Prištini, Gračanici, Lipljanu, Kosovu Polju i Obiliću odbili su u petak nastaviti raditi pod zapovjedanjem Kosovske policijske službe, zahtijevajući da ubuduće rade isključivo pod zapovjedništvom Međunarodne policije.

- Nećemo biti policajci neovisne države Kosovo, nego želimo raditi u skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN, rekli su srpski policajci.

Predstavnici Gračanice i drugih okolnih srpskih sela zatražili su danas od zapovjedništva irskog kontingenta KFOR-a da, nakon neuspješnih pregovora i suspenzije policajaca, vojnici KFOR-a preuzmu odgovornost za zaštitu Srba.

Prosvjed policajaca u Gračanici protekao je mirno i bez incidenata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene