Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jači nadzor nad politikom

Nakon kontoverze u Libiji postala Obamina savjetnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po nekima jedna od kontroverznijih osoba američke vanjske politike, Susan Rice, imenovana je savjetnicom za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Baracka Obame.

Američki predsjednik Barack Obama imenovao je u srijedu svoju blisku suradnicu Susan Rice na mjesto savjetnice za nacionalnu sigurnost, čime je ojačao nadzor Bijele kuće nad vanjskom politikom, a suprotstavio se republikancima koji su kritizirali njezine postupke u vezi s lanjskim napadom na američko diplomatsko predstavništvo u Libiji.

Pročitajte i ovo Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih

Očekuje se da Rice glasno brani Obaminu vanjsku politiku, osobito u odnosu na građanski rat u Siriji.

Obamu kritiziraju zbog oprezna pristupa u situaciji u kojoj je sve više dokaza, piše Reuters, da je sirijski predsjednik Bashar al-Asad upotrijebio kemijsko oružje protiv pobunjenika koji ga žele svrgnuti

>> Obama poručio republikancima da 'ne diraju' Susan Rice

Bijela kuća objavila je i da će Obama na dosadašnje mjesto Susan Rice, mjesto veleposlanice SAD-a u Ujedinjenim narodima, imenovati Samanthu Power, dobitnicu Pulitzerove nagrade, nekadašnju savjetnicu u Bijeloj kući i harvardsku profesoricu.

Postavljanje Susan Rice na mjesto savjetnice za nacionalnu sigurnost sigurno će razljutiti republikance koji su oštro kritizirali njezinu ulogu u američkom odnosu prema napadu koji se dogodio u libijskome gradu Bengaziju rujnu prošle godine i u kojem je poginulo četvero Amerikanaca, pa i veleposlanik Christopher Stevens.

Kad je Obama odlučivao tko će zamijeniti Hillary Clinton na mjestu državne tajnice, smatralo se da mu je Rice prvi izbor. To je bilo u jeku republikanskih kritika zbog Bengazija, a državni tajnik postao je John Kerry.

Obama će u slučaju imenovanja Susan Rice na mjesto savjetnice za nacionalnu sigurnost izbjeći borbe u kongresu, jer to mjesto ne traži senatsku potvrdu.

Vanjska politika pod Susan Rice bit će centralizirana i dolazit će iz Bijele kuće, pa se postavlja pitanje koliko će manevarskog prostora imati državni tajnik Kerry, kaže Aaron David Miller, stručnjak za vanjsku politiku u Centru Woodrowa Wilsona. 'Ona je veoma izravna, veoma otvorena i tvrda, ali izuzetno vješta i samouvjerena', kaže i dodaje da je se svi boje, pogotovo zato što je bliska predsjedniku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene