443161
443161
443161
443161
443161

Suprug Therese May radi u financijskom gigantu koji zarađuje na tvrtkama koje izbjegavaju poreze

  • , 13.07.2016., 22:20
  • Autor:
  • komentara

Theresa May, šefica britanskih konzervativaca i buduća britanska premijerka, obećala je riješiti problem neplatiša poreza u Velikoj Britaniji, poput Amazona i Starbucksa, no njezin suprug radi za tvrtku koja ostvaruje dobit, između ostalog, i od te dvije tvrtke.

 
 
 
 
Theresa May (Foto: AFP)
Theresa May (Foto: AFP)

Suprug Therese May, Phillip May, radi kao viši menadžer u jednoj od najvećih i najmoćnijih svjetskih financijskih institucija, Capital Groupu, koja kontrolira imovinu vrijednu 1,4 bilijuna dolara. U portfelju te tvrtke nalaze se i dioničarski udjeli u tvrtkama Amazon i Starbucks, obje koje je May citirala u obećanju datom u utorak, da će se razračunati s onima koji izbjegavaju plaćati porez u Velikoj Britaniji.

Najnoviji podaci koje prenosi Independent, pokazuju da Capital Group, čije je sjedište u Los Angelesu, ima ogromne udjele u čitavom nizu moćnih kompanija, uključujući i investicijsku banku JP Morgan Chase, giganta u vojnoj industriji Lockheed Martinu, duhanskom gigantu Phillip Morrisu, Merck & Co te mnogim drugima.

Izvan financijskog sektora, Capital Group nije široko poznat, no potvrdili su da gospodin May za njih radi kao stručnjak za mirovinske fondove iz ureda u Londonu. "Phillip je menadžer za odnose s klijentima, koji održava kontakte s organizacijama i institucijama u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi osigurao da su oni zadovoljni uslugama Capital Groupa te da mi razumijemo njihove ciljeve. Phillip nije uključen u naša investicijska istraživanja ili aktivnosti menadžmenta portfeljima", rekla je za Independent glasnogovornica Capital Groupa.

Ipak, kompanija za koju razi zarađivala je na svojim investicijama u primjerice AMazon i Starbucks, tvrtke koje se kritiziralo za izbjegavanje plaćanja poreza u Velikoj Britaniji i koje je u svojem manifestu u utorak spomenula i buduća britanska premijerka May.

"Moramo pričati o porezu. Nije mi bitno je li riječ o Amazonu, Googleu ili Starbucksu: imate dužnost vratiti nešto, imate dug prema svojim sugrađanima, imate odgovornost plaćati poreze. Kao premijerka ću stati na kraj individualnom i korporativnom izbjegavanju plaćanja poreza", poručila je u svojem govoru May.

Ostaje zasad nejasno je li May svjesna da njezin suprug radi za tvrtku koja posluje s prozvanim tvrtkama. Samo u Amazonu, Capital Group ima paket dionica u vrijednosti 20 milijardi dolara. U JP Morganu taj udio iznosi sedam milijardi, u Phillip Morrisu devet, pet u McDonaldsu, 6.6 u Lockheed Martinu te 1,5 milijardi dolara u Ryanairu.

Iz Starbucksa ističu da oni plaćaju poreze u Velikoj Britaniji te da odd 2014. imaju i sjedište za europsko tržište u Londonu. U Amazonu su od 2015. godine počeli knjižiti svoju prodaju u Velikoj Britaniji, no još i prije toga su nijekali da izbjegavaju plaćanje poreza u tojo zemlji.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se