Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Super Tucano

Novo moćno oružje američke vojske? Može sletjeti bilo gdje, a nosi tonu i pol naoružanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka vojska traži novo moćno oružje a jedan od potencijalnih aduta za borbene aktivnosti je zrakoplov Super Tucano koji je opremljen s 1500 kilograma oružja.

Super Tucano A-29 sudjeluje na vježbama koje provodi američko vojno zrakoplovstvo u zračnoj bazi u Novom Meksiku kako bi odabralo novi laki borbeni zrakoplov. Osim Super Tucana, kojeg rade braziski Embraer u suradnji s američkom Sierra Nevada Corportion, u eksperimentalnim vježbama još sudjeluju AT-802L (AT Air Tractor i L3 Platform Integration Division), AT-6 (Textron Aviation) i Scorpion jet.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stečaj Geofota Avion Sanaderova suradnika ide na dražbu Ilustracija Šok u avionu Pilot prigušio svjetla i počeo gledati sadržaj koji je šokirao putnika: Otišao je na WC i nakon toga zaspao

Super Tucano je proizveden u Jacksonvilleu na Floridi, a namijenjen je zračnom izviđanju i lakoj potpori zemaljskim trupama.

Riječ je o turboprop avionu za lake jurišne zadatke koji može odgovoriti na aktualne prijetnje u zraku i na zemlji. Super Tucano američka je vojska odabrala za svoje akcije u Afganistanu.
Prednost mu je da može sletjeti i uzletjeti na uskom prostoru, ne treba pistu, a maksimalna brzina koju postiže je 595 kilometara na sat. Može se dugo zadržati u zraku, bez da mora raditi velike radijuse, pa odmah može i reagirati. Zemaljske snage tako može štititi i tri sata.

Osim toga, Super Tucano nosi oružje koje niti jedan neprijatelj ne bi želio vidjeti. Ispod krila i trupa nalazi se više od tone i pol oružja za borbu. Osim dvije unutarnje strojnice, ima i dvije ispod krila od kojih svaka ispaljuje 200 hitaca.

Ukoliko se nađe na nišanu neprijateljskog aviona, Super Tucano ga može gađati zračnim projektilom, baš poput bilo kojeg borbenog zrakoplova. Opremljen je za borbene aktivnosti i tijekom noći te naprednom tehnologijom za presretanje, praćenje i nadzor.

Tucano je proizvela brazilska tvrtka Embraer još krajem 80-tih prošlog stoljeća, a zrakoplov je bio namijenjen sprječavanju krijumčarenja, nadzoru amazonskog područja kao i za gerilske akcije. Posebno je popularan u južnoameričkim zemljama, prenosi News.com.au.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene