441758
441758
441758
441758
441758

'Summit tri amigosa' u Kanadi o trgovini, okolišu i čistoj energiji te Brexitu

Čelnici SAD-a, Kanade i Meksika sastaju se u srijedu u kanadskoj Ottawi na takozvanom Summitu tri amigosa kako bi istaknuli važnost trgovine u trenutku rastućih dvojbi u svijetu o koristima globalizacije.

 
 
 
 
'Tri amigosa', Justin Trudeau, Barack Obama, Enrique Pene Nieto (Foto: AFP)
'Tri amigosa', Justin Trudeau, Barack Obama, Enrique Pene Nieto (Foto: AFP)

Te tri zemlje potpisnice su Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) za koji republikanski kandidat za američkog predsjednika tvrdi da je štetan za američke radnike i da će, ako dođe na vlast, pregovarati o njegovoj izmjeni ili iz njega izaći.

"Vidimo diljem svijeta mnoge primjere protekcionizma, zabrinutosti i izlazaka iz sporazuma o slobodnoj trgovini", kazao je uoči sastanka kanadski premijer Justin Trudeau.

"Put prema procvatu su bolja partnerstva", smatra Trudeau.

Dužnosnik američkog Nacionalnog savjeta za sigurnost Mark Feierstein očekuje da će čelnici puno vremena posvetiti trgovini i sve glasnijim kritikama na račun NAFTA-e. Earl Wayne, bivši Obamin veleposlanik u Meksiku, kaže da će čelnici morati ponuditi bolje objašnjenje za činjenicu da skoro 14 milijuna američkih radnih mjesta ovisi o trgovini s Kanadom i Meksikom.

Na sastanku Trudeaua, američkog predsjednika Baracka Obame i meksičkog predsjednika Enriquea Pene Nietoa dominirat će i teme vezane uz okoliš i čistu energiju.

Očekuje se, piše dpa, da će čelnici zemalja NAFTA-e objaviti "sveobuhvatno sjevernoameričko partnerstvo o klimi, čistoj energiji i okolišu", kako bi se do 2025. diljem Sjeverne Amerike 50 posto električne struje proizvodilo iz čiste energije.

Trio će također razgovarati i o Brexitu, kojim je na globalnom tržištu vlasničkih vrijednosnih papira izgubljeno više od dvije milijarde dolara i koji je zadao težak udarac Europskoj uniji. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se