Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Povijesni summit

'Donijet ćemo Akcijski plan kao odgovor na agresivno ponašanje Rusije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici zemalja članica NATO-a sastat će se u četvrtak i petak u blizini Cardiffa u Walesu na summitu koji zbog krize u Ukrajini dolazi u trenutku najnapetijih odnosa s Rusijom od završetka Hladnog rata.

Hrvatsko izaslanstvo predvodit će predsjednik Republike Ivo Josipović, a u izaslanstvu su i potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i ministar obrane Ante Kotromonović.

Pročitajte i ovo Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu Joe Biden Velika bitka NATO-a i Rusije Što se krije iza Bidenova upozorenja o Balkanu: "To je skrivena poruka za jednu zemlju"

Uz šefove država ili vlada 28 zemalja članica sudjeluju još i čelnici partnerskih zemalja, ukupno šezdesetak državnika.

Skup se održava u luksuznom hotelskom kompleksu Celtic Manor, pored Newporta, tridesetak kilometara od Cardiffa.

Na osiguranju sudionika summita angažirano je 9.500 policajaca.

Zbog ozbiljnosti situacije u odnosima s Rusijom, ovaj summit i prije početka u NATO-u ocjenjuju povijesnim.

Jačanje NATO-a u istočnoj Europi

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen najavio je da će čelnici zemalja članica na summitu donijeti odluku o jačanju nazočnosti Saveza u istočnoj Europi, u što su uključene udarne postrojbe koje se mogu vrlo brzo rasporediti u slučaju potrebe.

'Na summitu ćemo osigurati da Savez bude spreman, sposoban i voljan braniti saveznike od bilo kakvog napada. Donijet ćemo Akcijski plan o pripravnosti (RAP), koji će NATO učini agilnijim nego što je ikad bio', rekao je Rasmussen na konferenciji za novinare početkom tjedna u Bruxellesu.

Dodao je da je RAP odgovor na 'agresivno ponašanje Rusije', ali i da će omogućiti Savezu odgovor na sigurnosne izazove gdjegod se pojavili.

Rasmussen kaže da NATO s RAP-om neće kršiti sporazum o međusobnim odnosima između Saveza i Rusije potpisanog 1997. godine u Parizu, koji, između ostaloga, uključuje i obvezu NATO-a da na svojim istočnim granicama neće jačati vojnu nazočnost sa stalno raspoređenim snagama. Obje strane su se u tom sporazumu obvezale da se ne smatraju protivnicima i da će surađivati na stvaranju trajnog i inkluzivnog mira u euroatlantskom području.

U strahu od NATO-a?! 'Uvjeravali su nas u dobre namjere, ali djela pokazuju drugačije'

U NATO-u kažu da taj sporazum krši Rusija, a u Moskvi ističu da NATO već i samom najavom o jačanju nazočnosti na istoku zaoštrava napetost.

RAP predviđa udarne postrojbe, snage u vrlo visokom stupnju pripravnosti, koje su sposobne rasporediti se u vrlo kratkom roku. Izvori u NATO-u kažu da će te postrojbe na terenu imati stožer s oko stotinu ljudi, a da će u roku od dva dana biti moguće rasporediti bataljun - 600 do 800 ljudi, a u pet dana brigadu - od 4.000 do 6.000 ljudi.

Odnosi između Zapada i Rusije zaoštrili su se zbog krize u Ukrajini, zbog koje NATO optužuje Rusiju za nepoštivanje njezinih međunarodnih obveza i poziva je da zaustavi nelegalne vojne aktivnosti i obustavi potporu proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

Rusija je uznemirena najavama iz Kijeva da će nakon parlamentarnih izbora predložiti zakon kojim bi zemlja odustala od odluke da neće tražiti članstvo u NATO-u. Na summitu u Bukureštu 2008. godine NATO je donio zaključke prema kojima Ukrajina i Gruzija mogu postati članicama Saveza ako to žele i ako ispunjavaju uvjete. U Gruziji je nakon toga došlo do rata, a u Ukrajini je proruska vlada donijela odluku da neće tražiti članstvo u NATO-u.

U NATO-u kažu da nisu promijenili mišljenje, ističući da svaka zemlja ima pravo odlučiti o svojoj sigurnosnoj politici, uključujući i o članstvo u Savezu, bez miješanja sa strane. U slučaju da Ukrajina promijeni svoju odluku o ostanku izvan Saveza, o tome će se s njom razgovarati, kažu u NATO-u.

Na summit je pozvan i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko s kojim će čelnici Saveza razgovorati o jačanju suradnje s Kijevom. Jedna od ideja je da se osnuju fondovi za pomoć u osposobljavanju i osuvremenjivanju ukrajinskih vojnih snaga.

Dva posto BDP-a za obranu

Zbog ukrajinske krize očekuje se da će NATO u svojim zaključcima pozvati svoje članice da povećaju izdatke za obranu i da se u sljedećih deset godina približe zacrtanom cilju o izdvajanju dva posto BDP-a za obrambene svrhe.

Cilj o izdvajanju dva posto BDP-a za obranu sada ispunjavaju samo četiri članice: Sjedinjene Države, Velika Britanija, Grčka i Estonija, a blizu toga cilju su Poljska, Francuska i Turska, dok sve ostale članice zaostaju. Hrvatska je na 1,2 posto.

Summit bi također mogao u zaključcima utvrditi cilj da za deset godina zemlje članice iz obrambenog proračuna izdvajaju 20 posto na troškove za vojnu opremu. Trenutačno samo tri zemlje, Turska, Velika Britanija i Sjedinjene Države izdvajaju preko 20 posto svog obrambenog prorčuna za opremu i oružje. Prema statistikama NATO-a, Hrvatska u te svrhe izdvaja 10,7 posto svoga obrambenog proračuna.

Očekuje se da će na summitu biti potvrđeni zaključci koje se u lipnju donijeli ministri vanjskih poslova o politici 'otvorenih vrata', koja predviđa početak intenzivnog dijaloga s Crnom Gorom, a najkasnije krajem iduće godine Savez bi trebao donijeti odluku hoće li toj zemlji uputiti poziv za članstvo. Također je predviđeno usvajanje paketa o jačanju suradnje s Gruzijom.

Na summitu će biti riječi o Afganistanu, gdje NATO ove godine završava svoju najveću vojnu operaciju u povijesti, a 2015. treba započeti s civilnom misijom osposobljavanja afganistanskih vojnih snaga.

Također će se razgovarati o Siriji i Iraku.

Summit formalno započinje u četvrtak u 13 sati po lokalnom vremenu (14 sati po srednjoeuropskom) sastankom čelnika 28 zemalja članica s čelnicima 27 zemalja koje sudjeluju u operaciji ISAF u Afganisgtanu.

Kasnije isti dan sastaju se čelnici NATO-a s ukrajinskim predsjednikom Porošenkom, a navečer saveznički čelnici imaju radnu večeru.

Paralelno s tim, u četvrtak popodne ministri vanjskih poslova NATO-a sastaju se sa svojim kolegama iz četiri zemlje aspirantice na članstvo u Savezu (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Gruzija).

Istodobno se ministri obrane NATO-a sastaju sa svojim kolegama iz 24 zemlje u okviru interoperabilne platforme.

Navečer će ministri vanjskih poslova i ministri obrane imati odvojene radne večere.

U petak, drugi dan summita, čelnici 28 zemalja članica održat će dva radna sastanka, jedan prijepodne u 9.30 sati, a drugi u 13.00 sati. Na tim sastancima čelnici bi trebali usvojiti ključne dokumente, između ostalih, akcijski plan o pripravnosti i obvezu o većem izdvajanju za obranu.

Ministri vanjskih poslova u petak imaju sastanke s predstavnicima EU-a, OESS-a i Vijeća Europe, a ministri obrane sa svojim kolegama iz Australije, Finske, Gruzije, Jordana i Švedske s kojima će razgovarati o jačanju suradnje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene