Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ćelnici o važnom pitanju

Summit EU-a će pozdraviti uvođenje sustavnih provjera na vanjskim granicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici Europske unije, koji su se okupili na summitu u Bruxellesu, trebali bi u zaključcima pozdraviti dogovor o promjeni schengenskih pravila kojima se uvodi sustavna kontrola na vanjskim granicama EU-a, a hrvatski premijer Andrej Plenković ističe da želi jednak tretman država unutar i izvan Schengena.

"Europsko vijeće pozdravlja dogovor o revidiranom schengenskom zakoniku kojim se uvode sustavne kontrole za sve putnike koji prelaze vanjske granice EU-a", kaže se u nacrtu zaključaka koje bi čelnici trebali usvojiti na summitu.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović - 4 na samitu u Bruxellesu Reakcije na Putinovu promjenu retorike: "Ne želim strašiti zemlje članice, ali ću svima reći da moramo biti spremni" Ivana Petrović, urednica vanjske politike na Dnevniku Nove TV Samit EU Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Jasno se vidjelo da unutar vijeća i unutar zemalja članica ne postoji suglasnost oko situacije na Bliskom istoku"

Taj politički dogovor trebao bi kroz zakonodavni postupak u tijelima EU-a biti ozakonjen do lipnja sljedeće godine u pogledu sustava za kontrolu ulazaka i izlazaka, a do kraja godine glede uspostave Europskog sustava za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju (ETIAS) radi jačanja sigurnosnih provjera putnika, koji za ulazak u EU ne trebaju vize.

Zemlje članice EU-a i Europski parlament postigle su početkom prosinca dogovor kojim se uvode sustavne provjere u odgovarajućim bazama podataka svih osoba koje ulaze u schengenski prostor ili izlaze iz njega, uključujući i državljane Europske unije.

Europska komisija je u prosincu prošle godine, nedugo nakon terorističkih napada u studenome 2015. u Parizu predložila uvođenje sustavnih provjera svih koji ulaze u Europsku uniju kako bi se povećala sigurnost. Sustavne provjere državljana trećih zemalja i do sada su bile obvezne pri ulasku u EU, a sada se ta obveza uvodi i pri izlasku iz EU-a, uključujući i za državljane EU-a.

Iako se u zaključcima jasno navodi da se kontrole vrše na vanjskim granicama EU-a, ostaje nejasno kako će Hrvatska obavljati sustavne kontrole s obzirom da još nema pristupa Schengenskom informacijskom sustavu. Ni Sloveniji ne bi odgovaralo da zadaća sustavnih kotrola padne na nju budući da je njezina granica s Hrvatskom schengenska granica.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je po dolasku na summit da želi jedinstven tretman država članica kako onih unutar Scengena tako i onih izvan njega.

"Želimo jedinstven tretman država unutar i izvan Schengena s obzirom da se Hrvatska priprema za schengenski sustav i da smo povukli veliki dio sredstava namijenih za to. Ne želimo da nas bilo kakve odluke koje bi se mogle donositi dovedu u operativne ili financijske probleme na granicama s ostalim članicama Europske unije, prije svega Mađarskom i Slovenijom i za to ćemo se čvrsto zalagati", rekao je Plenković, dodajući da Hrvatska ima ambicije da bude interoperabilna s cijelim sustavom na vanjskim granicama EU-a.

Slovenski premijer Miro Cerar rekao je da se pri provedbi sustavnih kontrola na granicama treba uvažavati načelo proporcionalnosti.

"Riječ je o sigurnosti građana i s tim smo suglasni. Ali upozoravamo da je uz, zaoštravanje kontrole nad putnicima, građanima članica EU-a na vanjskim granicama, potrebno uvažavati načelo proporcionalnosti na način da se ne ometaju gospodarski tokovi pri prijelazu granice", rekao je Cerar. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene