Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Palestinci na nogama

Bliski istok gori: Suzavac i vodeni topovi ispred veleposlanstva SAD-a zbog Trumpove odluke

Sukobi prosvjednika i policije u Libanonu (Foto: AFP)
Sukobi prosvjednika i policije u Libanonu (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Prosvjedi u Bejrutu (Foto: AFP) Prosvjedi u Bejrutu (Foto: AFP) Foto: Afp Sukobi prosvjednika i policije u Libanonu (Foto: AFP) Sukobi prosvjednika i policije u Libanonu (Foto: AFP) Foto: Afp Prosvjedi u Bejrutu (Foto: AFP) Prosvjedi u Bejrutu (Foto: AFP) Foto: Afp Prosvjedi u Bejrutu (Foto: AFP) Prosvjedi u Bejrutu (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Nasilni prosvjedi u Bejrutu (Screenshot APTN) Galerija 1/5 >>
Ispred veleposlanstva SAD-a u Bejrutu Palestinci i njihovi pristalice prosvjeduju protiv odluke Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela. Sukobili su se sa snagama reda.

Policija je suzavcem i vodenim topovima pokušala rastjerati prosvjednike nedaleko od američke ambasade. Demonstranti, od kojih su neki nosili palestinske zastave, palili su vatru na ulici i gađali snage sigurnosti koje su postavile barikade na glavnoj ulici koja vodi do veleposlanstva.

Pročitajte i ovo Razorena Gaza Nastavljaju se pregovori Korak do primirja u Gazi: "Izrael je sve prihvatio i sada se čeka odluka Hamasa" Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta

Zasad nema informacija o ozlijeđenima.

Trumpova objava u srijedu o priznanju Jeruzalema za prijestolnicu Izraela razbjesnila je arapski svijet, a zapadni američki saveznici zabrinuti su zbog eskalacije sukoba i mogućeg rata. 

S područja pod kontrolom Hamasa militanti su ispalili najmanje tri rakete prema izraelskim gradovima u petak dok je Izrael u subotu počeo nove zračne napade u Pojasu Gaze kao odgovor na raketu ispaljenu s tog područja.

Ministri vanjskih poslova arapskih zemalja pozvali su u subotu navečer Sjedinjene Američke Države da odustanu od odluke o priznanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela jer će to povećati nasilje diljem regije.

Objava američkog predsjednika Donalada Trumpa predstavlja "opasno kršenje međunarodnog prava" i nije imala nikakav pravni učinak, priopćila je Arapska liga nakon sjednice na kojoj su u Kairu sudjelovale svi njezine članice.

Liga je najavila da će od Vijeća sigurnosti UN-a tražiti rezoluciju o odbacivanju američke odluke.

Trumpova odluka izazvala je prosvjede i nasilje diljem regije u kojemu je dvoje ljudi poginulo, a preko 750 ih je ranjeno.

Status Jeruzalema jedna od glavnih spornih točaka u desetljećima dugim izraelsko-palestinskim mirovnim razgovorima. Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom. (N.C./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene