Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob u žutom moru

'Neka se Južna Koreja ispriča za provokaciju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratni brodovi Sjeverne i Južne Koreje zapucali su jedan na drugoga u utorak, prvi put nakon sedam godina, pri čemu su oštećena plovila na obje strane i porasle su tenzije u regiji u koju za nekoliko dana stiže američki predsjednik Barack Obama.

Službeni Seul objavio je da je sjevernokorejski brod ušao 1,3 kilometra u dubinu južnokorejskih teritorijalnih voda u Žutom moru. Južnokorejski glavni stožer priopćio je da suprotna strana prvo dobila verbalno upozorenje, a nakon toga je ispaljeno nekoliko hitaca upozorenja iznad broda. Sjevernokorejski ratni brod odgovorio je pucajući po južnokorejskom plovilu. 'Uzvratili smo na napad', nakon čega se njihov brod povukao, navodi se u priopćenju južnokorejske vojske.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori" Sajam nautike - 2 Traje do nedjelje Počeo je sajam nautike: Izlagači stigli iz 30 zemalja, a i Hrvatska je imala što pokazati

>> Sjeverna Koreja planira test rakete dugog dometa

U kraćoj pucnjavi nije bilo ranjenih. Južnokorejski brod na sebi ima nekoliko rupa od metaka, a sjevernokorejski je navodno teže oštećen. U Pjongjangu je, naravno, objavljena drugačija verzija priče. 'Južnokorejska vojska bi se morala ispričati za ovu oružanu provokaciju', navodi službena agencija KCNA. Morsku granicu dviju zemalja u Žutome moru čini tzv. Sjeverna linija razgraničenja (NLL) koju su jednostrano ustanovile snage UN-a na kraju Korejskog rata (1950-1953.). Pjongjang tu granicu ne priznaje. Dvije su zemlje tehnički još uvijek u ratu.

Provokacijama do diplomacije

Sjeverna Koreja se i ranije znala poslužiti vojnim provokacijama kako bi došla na dnevni red važnih diplomatskih događaja. Pjongjang traži izravni dijalog sa Sjedinjenim Državama oko svog nuklearnog programa, a Washington uskoro namjerava odgovoriti hoće li prihvatiti zahtjev. Predsjednik Obama uskoro kreće na azijsku turneju u sklopu koje će posjetiti Japan, Kinu, Singapur i Južnu Koreju. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene