Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Suđenje za Ovčaru: Svjedočio vojnik prebjeg iz tadašnje JNA, zarobljen u bolnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na ponovljenom suđenju optuženima za ratni zločin na poljoprivrednom dobru Ovčari 1991., pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, saslušan je Hajdar Dodaj, koji je bio među civilima i zarobljenicima evakuiranim iz vukovarske bolnice i prebačenim na Ovčaru.

Dodaj je rekao da je bio na odsluženju redovitog vojnog roka u Vukovaru, ali da je potkraj rujna 1991. godine pobjegao iz tadašnje JNA i pridružio se pripadnicima Zbora narodne garde.

Pročitajte i ovo Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva"

Kazao je da je 18. studenoga doveden u vukovarsku bolnicu, a 20. ili 21. studenoga iz nje izveden i prebačen na Ovčaru gdje su, kako navodi optužnica, pripadnici TO Vukovara i postrojbe "Leva supoderica" ubili više od 200 hrvatskih zarobljenika.

Precizirao je i da je bio u pretposljednjem od pet autobusa kojima su civili najprije odvezeni do vojarne, a zatim i do Ovčare.

"Major Veselin Šljivančanin je sve vrijeme evakuacije bio ispred bolnice. Postrojili su nas i pretresli. Djecu i žene su razdvojili od muškaraca. Neke su izvodili i tukli, a prijetili su nam da će nas sve pobiti", posvjedočio je svjedok Dodaj, koji sada živi u Hrvatskoj.

Po dolasku na Ovčaru, sve koji su izlazili iz autobusa do ulaza u hangar kundacima su tukli ljudi koji su stajali u špaliru, rekao je on.

On je naveo kako su se on i još trojica vojnika spasili od strijeljanja na Ovčari tvrdnjama jednog od njih da su ih hrvatske snage zarobile. Dodao je da su njega i ostalu trojicu vojnika potom ipak odvezli u Negoslavce, gde su tri dana bili zatvoreni u podrumu, a poslije toga je on prebačen u vojarnu na Topčideru u Beogradu, odatle u Centralni zatvor, potom u zatvor u Valjevu, gdje je izdržao tri od pet godina kazne.

Tijekom rasprave u petak pročitani su i zapisnici sa saslušanja petorice svjedoka oštećenih, od kojih su četvorica odbila svjedočiti na suđenju .

Predsjedajući sudskog vijeća sudac Vesko Krstajić rekao je u petak zamjeniku tužitelja za ratne zločine i odvjetnicima optuženih da za rujan pripreme završne riječi. On je prije dva dana najavio da bi se suđenje najkasnije u listopadu moglo završiti.

Ponovljeno suđenje počelo je u ožujku prošle godine nakon što je Vrhovni sud Srbije ukinuo prvostupanjsku presudu Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Suđenje se nastavlja 15. rujna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene