Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za masakr 77 osoba

Suđenje Breiviku počinje 16. travnja 2012.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje ekstremnom desničaru Andersu Behringu Breiviku, odgovornom za pokolj 22. srpnja u Norveškoj, treba početi 16. travnja 2012., priopćio je sud u Oslu.

No prije suđenja, sposobnost za suđenje Behringa Breivika (32) moraju ocijeniti dva stručnjaka psihijatra koji do 30. studenoga trebaju predati svoja izvješća.

Trenutačno se procjenjuje da će sudski postupak trajati desetak tjedana, rekao je na tiskovnoj konferenciji Geir Engebretsen, tajnik suda u Oslu, dodavši da su datumi određeni u dogovoru s obranom i tužiteljstvom.

Breivik koji kaže da se bori protiv 'muslimanske najezde' i multikulturalizma u Europi, priznao je da je počinio bombaški napad na sjedište norveške vlade a zatim i pokolj na otoku Utoeyji, pokraj Osla, gdje je bio ljetni kamp mladeži vladajuće Radničke stranke.

U oba napada ubio je 77 osoba, uglavnom mladih. Premda priznaje odgovornost za počinjeno, Breivik je u ponedjeljak rekao da se ne osjeća kriv na prvom javnom pojavljivanju na sudu u Oslu. 'Priznajem činjenice, ali ne priznajem kaznenu odgovornost za njih', kazao je.

Breivik od samog početka želi privući pozornost javnosti na sebe i na manifest od 1.500 stranica koji je objavio na internetu netom prije počinjenja zločina. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Okrenuli ploču Norveška policija skrušeno priznaje za Breivika: Krivo smo procijenili prioritete i pogriješili smo Slika nije dostupna Mete napada Breivik planirao napasti i kraljevsku palaču

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene