Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Transparency International

Sudovi u BiH neučinkoviti u kažnjavanju korupcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudovi u Bosni i Hercegovini krajnje su neučinkoviti u kažnjavanju korupcije što potiče dalje širenje te pojave, upozorio je bosanskohercegovački ogranak Transparency Internationala (TI) objavljujući izvješće o procesuiranju slučajeva korupcije pred sudovima i tužiteljstvima u toj zemlji tijekom 2009. godine.

Prema podacima koje je prikupio TI, protekle su godine sudovi u BiH izrekli 142 osuđujuće presude u slučajevima korupcije što je tek 0,9 posto od ukupnog broja osuđujućih presuda. TI ističe kako su i uz tako nizak postotak osuđujućih presuda sudovi izrekli čak 96 uvjetnih presuda, a tek njih 26 bile su zatvorske kazne.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović promijenio fotografiju i slogan na Facebooku Dotaknuo se i Rojsa Milanović HDZ nazvao kartelom: "Plenković zapomaže" Peruanska predsjednica Dina Boluarte Drama u Peruu Šest ministara podnijelo ostavku, razotkrili ih Rolexi: Predsjednica je pod istragom, sumnja se na korupciju

Sudovi pri tom vrlo rijetko izriču mjeru oduzimanja protuzakonito stečene imovine.

TI posebno zabrinjavajućim smatra to što u sudskoj statistici dominira tzv. 'sitna korupcija' dok nekažnjeno prolaze slučajevi korupcije visoke razine u koje su uključeni počinitelji iz najviših društvenih i političkih slojeva.

'Sve ovo ukazuje na to da sudovi i tužiteljstva nisu pokazali dovoljno volje i zainteresiranosti da se slučajevi korupcije u BiH sveobuhvatno i ravnomjerno kazne', stoji u ocjeni TI. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene