Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije 70 godina ubijene djevojčice

SUĐENJE TRAJALO 1 DAN Imao je samo 14 godina kad su ga pogubili: Ipak nije kriv?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
George Stinney Jr. osuđen je na smrt na jednodnevnom suđenju zbog ubojstva dviju djevojčica mlađih od njega.

Porota sastavljena od bijelaca vijećala je samo 10 minuta. Ne postoje zapisi sa suđenja, niti jedan od sudionika nije živ. Odvjetnici tvrde da bi mogli pobiti presudu.
 

Pročitajte i ovo Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijene djece - 2 U svojstvu svjedoka Otac ubojice iz beogradske škole došao na sud. Njegov potez duboko povrijedio obitelji ubijene djece

Odvjetnici iz Južne Karoline imaju, tvrde, nove dokaze koji jamče novo suđenje u slučaju 14-godišnjeg crnog tinejdžera koji je pogubljen prije gotovo 70 godina zbog ubojstva dviju bjelkinja.

George Stinney Jr. najmlađa je osoba pogubljena u SAD-u u prošlom stoljeću, a odvjetnici tvrde da je njihov zahtjev za ponovnim suđenjem nakon toliko godina prvi takve vrste u državi.

Službena evidencija sudskog postupka ne postoji, sudionici suđenja nisu živi, te niti jedan dokaz nije očuvan. Zbog nejasnoća u zakonu ne zna se hoće li zastara spriječiti ponovno otvaranje slučaja.

Unatoč preprekama, odvjetnici obitelji Stinney dolaze na ročište u utorak i pokušat će uvjeriti sud da zločin koji je 1944. godine potresao gradić Alcolu zaslužuje još jedan pogled. Obrana svoj zahtjev za novim suđenjem temelji na novootkrivenim dokazima.

Novi svjedoci pomoći će u oslobađanju?

Novi svjedoci navodno bi mogli pomoći u oslobađanja Stinneya, a među njima je i njegov bivši cimer u ćeliji koji tvrdi da mu je tinejdžer rekao da ga je policija prisilila na priznanje.

Obrana će se na sudu oslanjati i na stare novinske članke, te stare dokumente iz državne arhive. Utvrdili su, kažu, da je Stinney osuđen samo na temelju iskaza policajca koji je rekao da je tinejdžer priznao ubojstvo Betty June Binnicker (11) i Mary Emme Thames (7).

Djevojčice su nestale 23. ožujka 1944. nakon što su od kuće otišle tražiti poljsko cvijeće na biciklu. Odvezle su se oko kilometar i pol dalje, do željezničke pruge koja je dijelila segregacijski grad, sudeći prema arhivi. Stinney i njegova mlađa sestra Amier sjedili su na pruzi i pazili na obiteljska krave.

Djevojčice su ih tada pitale gdje mogu pronaći cvijeće nakon čega su, prema svjedočenju dječakove sestre, otišli svatko na svoju stranu.

Obitelj ga više nikad nije vidjela

Binnicker i Thames nikad se nisu vratile kući. Njihova tijela pronađena su iduće jutro u plitkom jarku iza crkve. Lubanje su im bile razbijene, a bicikli su ležali na njima.

Kada je Stinney nekome rekao da je vidio djevojčice kraj pruge po njega je došla policija. Držali su ga pet dana prije uhićenja. Njegova obitelj protjerana je iz grada, a rođaci ga više nikad nisu vidjeli.

Mjesec dana nakon ubojstva počelo je suđenje. Tijekom jednodnevnog procesa dječakova obrana nije pozvala nijednog svjedoka. Poroti sastavljenoj od bijelaca bilo je dovoljno 10 minuta vijećanja da donese jednoglasnu odluku. Proglasili su ga krivim i pogubljen je električnom strujom u lipnju 1944. godine.

Sestru nisu zvali da svjedoči

Tužitelj Ernest "Chip" Finney III rekao je kako je ovo najzanimljiviji slučaj koji se pojavio na njegovom stolu. Na ročištu će tvrditi kako nema informacija o izvornom suđenju koje bi pokazale da je provedeno nepropisno. Dodao je kako rodbina jedne od djevojčica ne želi ponavljanje suđenja ako za to ne postoji valjani razlog.

Na sudu bi se trebala pojaviti i Amie Ruffner, sestra pogubljenog dječaka, koja će reći da je Stinney na dan ubojstva cijeli dan bio s njom i nije mogao ubiti djevojke. Na originalnom suđenju nisu je pozvali da svjedoči.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene