Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Suđenja za ratni zločin su dio ispunjavanja standarda EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska neće uvjetovati ulazak Srbije u Europsku uniju bilateralnim pitanjima, ali suđenja za ratne zločine dio su usuglašavanja i prihvaćanja standarda EU, rekao je na marginama novosadskog foruma posvećenom putu regije ka EU hrvatski veleposlanik u Srbiji Gordan Markotić, prenijela je u petak Radio-televizija Vojvodine (RTV).

Tako je Markotić odgovorio na upit vojvođanskih novinara da protumači izjavu hrvatskog ministra pravosuđa Orsata Miljenića da će Hrvatska uvjetovati približavanje Srbije europskim integracijama podizanjem novih optužnica za ratne zločine.

Pročitajte i ovo Danka Ilić potpuna agonija Roditelji malene Danke prvi puta zajedno istupili u javnost: "Sve je laž" Ilustracija istražuje se nesreća Tragedija na vojnoj vježbi u susjedstvu: Iz kanala izvučeno tijelo stradalog dočasnika, drugi vojnik na intenzivnoj

"Što više suđenja za ratne zločine, zapravo kažnjavanje svih onih koji su počinili ratne zločine, to je jedan od uvjeta koje smo i mi imali. Cilj je da se što više približite tim nekim standardima i vrijednostima EU", istaknuo je Markotić.

Šešelj otkrio o kojim temama je Gotovina pričao u Haagu

Predsjednica vijeća Europskog pokreta u Srbiji Jelica Minić smatra da među susjedima ima dosta neriješenih pitanja, ali da su ovakve izjave često u funkciji političkog trenutka.

"Bila su obećanja da se susjedi međusobno neće ograničavati. To je čak obveza. Prigodom potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zemlje su se obvezale da neće jedna drugu ometati", rekla je ona.

Da za Srbiju nema bilo kakvih novih uvjeta tvrdi i šef misije EU u Srbiji Michael Davenport, napominjući da se sve odvija prema rasporedu.

"Naravno da je efikasna suradnja Srbije s Tribunalom u Haagu od velike važnosti i mislim da ona postoji, kao i da su svi svjesni važnosti nastavka te suradnje", naveo je on. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene