Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gadafijeva djeca

Nogometni playboy i političar: Počelo suđenje sinovima diktatora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Započelo je suđenje dvojici sinova bivšeg libijskog diktatora Moamera Gadafija, koje se doživljava kao dosad najveći ispit prijelaza postgadafijeve Libije prema demokraciji.

Ni Sadi Gadafi niti Saif al-Islam nisu bili u sudnici u zatvoru Al-Hadba u Tripoliju, ali među tridesetak bivših dužnosnika kojima se također sudi prisutan je bio bivši šef Gadafijeve tajne službe Abdulah al-Senusi, treće najpoznatije optuženo ime u ovom procesu.

Pročitajte i ovo Filip Zavadlav Od Nobelove nagrade do hipija VELIKA GALERIJA Cirkusom počeo, cirkusom završio: Pogledajte u kakvom je izdanju Filip Zavadlav dočekao presudu Milorad Dodik Odbijeni svi prigovori Počinje sudski proces protiv Milorada Dodika

Glavni tužitelj Sidik al-Sur kazao da se Sadi, plejboj s kratkom profesionalnom nogometnom karijerom, sigurno neće danas očitovati o optužnici jer protiv njega još traje dio istrage.

Saif al-Islam, poznatiji sin koji je dugo figurirao kao Gadafijev nasljednik, još je u rukama skupine bivših pobunjenika na zapadu Libije koja ne vjeruje središnjoj vlasti i eventualno će se videolinkom obratiti sudu. Prije toga treba odlučiti hoće li njegovo očitovanje biti na otvorenom ili zatvorenom dijelu sjednice.

Senusiju se u sudnici pridružio bivši Gadafijev premijer Bagdadi Al-Mahmudi, bivši šef diplomacije Abdul al-Obejdi i bivši šef obavještajne službe Buzied Dorda. Svi, uključujući i Gadafijeve sinove, optuženi su za niz nedjela, od korupcije do ratnih zločina počinjenih tijekom ustanka protiv Gadafija 2011. godine.

Izručen najozloglašeniji Gadafijev Sin!

Libiju nakon Gadafijeva pada definira slaba prijelazna vlada i sve veće nezadovoljstvo bivših ustaničkih skupina koje odbijaju položiti oružje. Libijske vlasti muče se s uspostavom temeljnih insitucija vladavine prava. Međunarodni kazneni sud (ICC) i organizacije za ljudska prava zabrinute su stanjem libijskog pravosudnog sustava i vlada bojazan da Gadafijevi sinovi neće imati pošteno suđenje.

'Ako ne dobiju pošteno suđenje, to će baciti sumnju na to da nova Libija nema namjeru selektivno provoditi pravdu', rekao je Hanan Salah iz Human Rights Watcha. 'Zasad, postoje problemi s njihovim zastupanjem. Mnogi od onih kojima danas počinje suđenje nisu imali odvjetnika od početka procesa, a to je temelj poštenog suđenja', dodaje.

Libijski ministar pravosuđa Salah al-Mergani tvrdi da će činjenica da je suđenje otvoreno za javnost zajamčiti pošteni proces. 'To neće biti pokazno 'Mickey Mouse' suđenje. Neđu dopustiti nekakve ludosti, ali ću se pobrinuti da suđenje ispoštuje međunarodne standarde', rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene