445606
445606
445606
445606
445606

Sud mu je oprostio što je silovao jer je oženio svoju žrtvu (15)

  • , 04.08.2016., 17:40
  • Autor:
  • komentara

Silovatelju je prijetila kazna do 30 godina zatvora i bičevanje.

 
 
 
 
Prizor s jednog od brojnih prosvjeda protiv silovanja i seksualnog uznemiravanje (FOTO: AFP)
Prizor s jednog od brojnih prosvjeda protiv silovanja i seksualnog uznemiravanje (FOTO: AFP)

Ahmad Syukri Yusuf, Malezijac u dvadesetim godinama koji je lani silovao 14-godišnju djevojčicu, izbjegao je zatvorsku kaznu jer je svoju žrtvu nedavno oženio.

Silovatelju je prijetila kazna do 30 godina zatvora i bičevanje, međutim nakon što je pokazao papire da je s djevojčicom stupio u brak, sud u Sarawaku je zaključio da nema potrebe nastaviti slučaj.

Jasno, takva je presuda izazvala bijes brojnih tamošnjih aktivista za ljudska prava, koji su pojasnili da se u Maleziji tako silovatelji nerijetko spašavaju.

Naime, roditelji žrtava će nekad radije dati njihove ruke silovateljima nego da im se ime kalja po sudovima, a tu je i faktor materijalne koristi.

"Tijekom godina sam radila na puno takvih slučajeva i često se događa da silovatelj oženi svoju žrtvu od koje se nedugo potom razvede i obitelji isplati dogovoreni iznos. Ali silovanje je silovanje i ovu odluku suda mogu ocijeniti samo kao nepravdom", izjavila je za AFP Aegile Fernandez, predstavnica jedne tamošnje nevladine udruge. 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se