Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sud im zabranio da sina nazovu Petak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski Vrhovni sud zabranio je paru iz Genove da sina nazovu Venerdi što znači Petak.

Sud je presudio da je ime, preuzeto od poznatog lika iz priče o Robinsonu Crusou, Petka, 'smiješno, podložno ironičnim komentarima i izrugivanju te da bi moglo naštetiti osobi koja ga nosi', prenosi ANSA.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Bijela kuća zabrinuta Izrael zabranjuje rad katarske medijske kuće: "Iznutra djeluje protiv Izraela" Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..."

Dodaju kako je karakter kojeg je kreirao Daniel Defoe 'figura koju karakterizira pokornost i potčinjenost i koji nikad neće doseći civiliziranog čovjeka'.

Suci su naredili paru da dijete nazovu Gregorio, po imenu sveca na čiji je dan dječak rođen.

Jedan od argumenata koji su upotrijebili roditelji nesuđenog Petka, usporedba je s poznatim osobama kojima je dozvoljeno da djecu nazivaju neobičnim imenima po vlastitom izboru.

Pozvali su se i na nogometnu zvijezdu Francesca Tottija koji je kćer nazvao Chanel te još jedan par koji je dijete nazvao Ocean.

Problematika izbora imena u Italiji je izazvala veliku pozornost, jer upotreba neobičnih imena za djecu nije toliko česta kao u Velikoj Britaniji ili SAD-u.

Talijanska udruga odvjetnika kaže kako je pozitivno da sud prisili roditelje na promjenu imena koja bi mogla naštetiti njihovoj djeci. Talijanski zakoni nalažu promjenu imena 'kada bi upotreba djetetu mogla naštetiti u socijalnom životu ili razviti osjećaj nesigurnosti'.

Talijansko udruženje za dobrobit djece savjetuje roditelje kako imena djece trebaju birati razumno te moraju razmišljati o posljedicama koje bi upotreba ekscentričnog imena mogla ostaviti na njihovu djecu. Slažu se da je Vrhovni sud na prvo mjesto stavio dobrobit djece, a ne roditeljske želje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene