Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza se produbljuje

Suci u Egiptu odbijaju nadzirati Mursijev referendum o ustavu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što im je masa Mursijevih pristaša blokirala ulaz na radno mjesto, egipatski ustavni suci su se ipak sastali i odlučili da nemaju namjeru nadzirati provedbu referenduma o nacrtu nabrzinu izglasanog novog egipatskog ustava.

Klub egipatskih sudaca najavio je u nedjelju da neće nadzirati referendum o nacrtu ustava raspisan za 15. prosinca, dok vlada snažna napetost između predsjednika Mohameda Mursija i sudbene vlasti. 'Svi egipatski suci dogovorili su se da neće nadzirati referendum o nacrtu ustava i da će ga bojkotirati', rekao je predsjednik Sudačkog kluba, predstavničkog tijela egipatskih sudaca, Ahmed al-Zind u priopćenju koje prenosi službena agencija Mena.

Sudački klub je još prije tjedan dana bio pozvao na neograničen štrajk na svim sudovima u zemlji sve dok islamistički predsjednik ne odustane od uredbe donesene 22. studenoga kojom je znatno proširio svoje ovlasti, napose tako što je onemogućio reviziju svojih odluka u žalbenom postupku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna COVID POTVRDE I "STOŽEROKRACIJA" Poznat datum: Ustavni sud objavio kad će donijeti odluku o ustavnosti Mostovih referendumskih pitanja Slika nije dostupna rezultati do 21. siječnja Važan dan za susjede: Zbog procesa pristupanja Europskoj uniji, stanovnici odlučuju hoće li mijenjati Ustav

>> Egipat: Ustavni suci u štrajku, islamisti im brane ulazak u zgradu

Tijekom poslijepodneva jedan je islamistički čelnik koji je sudjelovao u izradi nacrta ustava ocijenio da pobuna sudaca, koji su većinom imenovani u vrijeme vladavine Hosnija Mubaraka, neće omesti uredan tijek referenduma o tom dokumentu koji je podijelio zemlju. 'Siguran sam da će suci na kraju nadzirati referendum. Imamo 14.000 sudaca. Nitko ne kaže da je 14.000 sudaca istog mišljenja' o Mursijevim ovlastima i o ustavu, rekao je za agenciju France Presse Amr Darrag, visoki dužosnik Stranke slobode i pravde (PLJ), političke stranke Muslimanskog bratstva iz kojega dolazi i Mursi.

Pridružujući se Vrhovnom sudu i nekim drugim sudovima u zemlji, egipatski Visoki ustavni sud proglasio je u nedjelju neograničen štrajk izražavajući tako nezadovoljstvo zbog 'pritisaka' pristaša islamističkog predsjednika. Ovih dana oporba je već upozoravala da bi štrajk sudaca koji nadziru izbore i objavljuju rezultate mogao ugroziti tijek i legitimnost referenduma raspisanog za 15. prosinca.

Oporba najavila prosvjed pred Mursijevom palačom

Nešto ranije, nekoliko stranaka i skupina u egipatskoj oporbi najavilo je da će u utorak prosvjedovati ispred predsjedničke palače u Kairu kako bi izrazili nezadovoljstvo Mursijevim proširenjem ovlasti. Prosvjed su nazvali 'zadnjim upozorenjem Mursiju', ali u priopćenju ističu da će biti miran.

Među potpisnicima teksta su Stranka ustava koju je utemeljio bivši direktor UN-ove nuklearne agencije Mohamed ElBaradei, pokret Narodna struja bivšeg kandidata na predsjedničkim izborima Hamdena Sabahija te mladi iz Demokratske fronte 6. travnja koji su sudjelovali u organiziranju pobune protiv Hosnija Mubaraka početkom 2011.

Pripadnici oporbe kažu da 'potpuno odbacuju' referendum o nacrtu ustava koji je Mursi raspisao za 15. prosinca i uredbu od 22. studenoga kojom je proširio svoje ovlasti.

Nacrt ustava, koji je nakon višemjesečne blokade izglasan nabrzinu u noći na petak, izradilo je povjerenstvo u kojemu prevladavaju islamisti, a bojkotiraju ga liberali i kršćanske crkve. Kako navode organizacije za ljudska prava, tekst zadržava neka prava, ali i ugrožava neka druga, poput slobode govora i ženskih prava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene