Obavijesti Video Pretražite Navigacija
moglo bi ih biti još

Evakuirano 2500 ljudi: Nijemce probudila snažna detonacija, na mjestu eksplozije pronašli ogroman krater

Krater u Njemačkoj (Foto: AFP) - 1
Krater u Njemačkoj (Foto: AFP) - 1 Afp
Aktualno Galerija Krater u Njemačkoj (Foto: AFP) - 1 Krater u Njemačkoj (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp Krater u Njemačkoj (Foto: AFP) - 2 Krater u Njemačkoj (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp +0 Krater u Njemačkoj (Foto: AFP) - 3 Galerija 1/3 >>
U nedjelju je u Njemačkoj eksplodirala bomba iz Drugog svjetskog rata. U polju na zapadu zemlje nakon eksplozije ostao je krater širok 33 i dubok 13 metara.

Stanovnici grada Limburg-Ahlbach, prijavili su snažnu detonaciju i eksploziju malo prije 4 sata u nedjelju ujutro. Zabilježeno je podrhtavanje tla jačine 1.7 stupnja Richterove ljestvice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesreća Užas u Njemačkoj: Autobus se prevrnuo, ozlijeđeno je 27 učenika Ilustracija Nisu to očekivali Zbog prijetnje bombom avion se vratio u zračnu luku, a putnici su evakuirani: Šokirali se kad su otkrili što je u WC-u

Policija je priopćila da je krater u polju otkriven u nedjelju u poslijepodnevnim satima. Prema izvješću policije, u prvi mah nije bio poznat uzrok nastanka kratera.

Širok 33 i dubok čak 13 metara krater pojavio se u polju u Limburg-Ahlbach, gradu 80 kilometara udaljenom od Frankfurta. Vjeruje se da je bomba bila nekoliko metara ispod površine zemlje kad se aktivirao detonator, piše Daily Mail.

Stručnjaci koji provode istraživanja na mjestu kratera smatraju da se radi o bombi težine 225 kilograma s kemijskim detonatorom. Krhotina, kako se doznaje, nema.

"Područje gdje je stvoren krater je korišteno za vježbe tijekom Drugog svjetskog rata", kazao je glasnogovornik lokalne policije. Vjeruje se da se kemijski detonator aktivirao zbog starosti i propadanja tijekom desetljeća.

Limburg je u više navrata bio meta bombardera tijekom Drugog svjetskog rata, saveznici su uništavali važno željezničko čvorište koje se nalazi u njemu. Stručnjaci smatraju da se radi o odbačenoj savezničkoj bombi koja je, zbog svoje težine, završila duboko pod zemljom.

Prema nekim podacima, moglo bi se raditi o bombi M65. Bomba je dugačka 1,5 metar, široka 35 cm i napunjena s gotovo 130 kg eksploziva TNT. Njome su uništavani čelični željezničkio mostovi, velika plovila, betonski dokovi, zgrade srednje veličine i slično.

Njemačka puna neeksplodiranih bombi

Njemačka je 75 godina nakon Drugog svjetskog rata i dalje puna neeksplodiranih eksplozivnih naprava.

U ponedjeljak su pronađene još dvije bombe iz rata u središnjoj Njemačkoj. Privremeno je evakuirano 2500 ljudi.

Njemačka bomba težine 250 kg i američka težine 50 kg otkrivene su, jedna uz drugu, tijekom građevinskih radova u industrijskoj zoni u istočnom Giessenu, 60-ak kilometara od Frankfurta.

Američka bomba je uspješno deaktivirana, no nacistička bomba je morala biti detonirana jer je bila u izuzetno lošem stanju i nije bilo jamstva da bi se deaktiviranje izvelo na siguran način.

U ponedjeljak, u 23:15 provedena je kontrolirana eksplozina na njemačkoj bombi. Eksplozija se čula daleko od grada.

Oko 2500 ljudi, uključujući više od 800 migranata u prihvatilištu, privremeno je evakuirano prije eksplozije, a nekoliko je cesta i autocesta bilo zatvoreno.

U akciji uklanjanja njemačke bombe sudjelovalo je 60 policajaca, 60 vatrogasaca, 120 članova Crvenog križa i 40 djelatnika sigurnosti.

Ranije ovog mjeseca, američka bomba od 100 kilograma, otkrivena tijekom građevinskih radova u blizini trgovačkog kompleksa, uništena je u središtu Berlina. Tada je evakuirano 3000 ljudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene