444034
444034
444034
444034
444034

OSUĐENA TROJICA STUDENATA 'Učinili smo pravu stvar i ni za čim ne žalimo'

  • , 21.07.2016., 08:51
  • Autor:
  • komentara

Sud u Hong Kongu proglasio je u četvrtak troje studentskih vođa krivima zbog prodemokratskih prosvjeda koji su 2014. paralizirali taj grad pod kineskom upravom.

 
 
 
 
Joshua Wong, Alex Crow i Nathan Law (Foto: AFP)
Joshua Wong, Alex Crow i Nathan Law (Foto: AFP)

Joshua Wong i Alex Crow krivi su za nazakonito okupljanje, a Nathan Law za podizanje ograde pred zgradom lokalne vlade, odlučio je sud.

Aktivisti još nisu odlučili hoće li se žaliti, a izricanje kazne najavljeno je za 15. kolovoza.

"Vjerujemo da smo učinili pravu stvar i ni za čim ne žalimo", rekao je Law novinarima nakon presude.

Ulične demonstracije "Occupy Central" koje su trajale 79 dana blokirale su dijelove Hong Konga i bile su najveći izazov kominističkim čelnicima u Pekingu u posljednjih nekoliko desetljeća.

Policija je tada suzavcem i palicama nasrtala na aktiviste koji su tražili, ali u tome nisi uspjeli, da se za gradsku upravu mogu kandidarati svi, a ne samo kandidati koje odredi Komunistička partija.

Hong Kong je tehnički dio Kine, ali u njemu vrijede drugačiji zakoni prema načelu "jedna država, dva sustava" dogovorenim s Velikom Britanijom kada je grad vraćen Kini 19997. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se