Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Struja posvađala stranke, tajkune i medije u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upravljanje Elektroprivredom Bosne i Hercegovine, odnosno raspodjela dobiti koju njezino poslovanje redovito donosi, žestoko je posvađala političke stranke, tajkune, ministre i medije u BiH koji se već sedam dana svađaju oko toga tko se pritom bavi mutnim radnjama.

Središnje figure ove rasprave su ministar energetike rudarstva i industrije Federacije BiH Vahid Hećo, kandidat za predsjednika Nadzornog odbora EP BiH Edhem Bičakčić, vlasnik tvrtke "Avaz" Fahrudin Radončić, ali i niz drugih zvučnih imena, poput člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i bivšeg gradonačelnika Mostara Safeta Oručevića.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Zoran Milanović Facebook objava Milanović: "Kao svaki ugroženi diktator, Plenković medije proglašava neprijateljima"

Medijski sukob je eskalirao nakon što Bičakčić prošlog vikenda nije izabran za predsjednika NO EPBiH, iako je o tome postignut dogovor između Stranke demokratske akcije (SDA), koja ga je za to mjesto i kandidirala, i Stranke za BiH (SBiH) Harisa Silajdžića.

"Dnevni avaz" odmah je za "krivca" proglasio ministra Heću, optuživši ga da je manipulirao glasovima predstavnika malih dioničara u EP BiH i tako srušio međustranački dogovor te time čak doveo u pitanje opstanak vladajuće koalicije u BiH.

Iz SDA su slijedile najave kako će se po svaku cijenu tražiti da
Bičakčić zauzme obećanu poziciju, dok je "Avaz" neizravno zaprijetio čak i Silajdžiću kako će i on ostati bez medijske potpore koju je do sada imao ne poduzme li mjere kako bi disciplinirao svog ministra.

Odmah potom uslijedile su i optužbe kako Hećo u suradnji s Oručevićem radi na tome da se energetski potencijali Federacije BiH predaju u ruke austrijske APET grupe, čiji je lobist bivši gradonačelnik Mostara.

Ministar Hećo odlučno je, međutim, uzvratio izjavama kako neće promijeniti ponašanje pod pritiscima uputivši optužbe na račun moćnog Radončića. On je u intervjuu za tjednik "Slobodna Bosna" od petka izjavio kako svoju politiku neće mijenjati te da će unatoč Radončićevim medijskim pritiscima sva prodaja električne energije i sve nabavke za EP BiH biti realizirane putem javnih natječaja.

"Slobodna Bosna" i magazin "Dani" u današnjim izdanjima sugeriraju kako je u pozadini cijele priče Radončićeva veza sa srbijanskim poduzetnicima, prije svega Vojinom Lazarevićem, vlasnikom tvrtke Rudnap, čija je osnovna djelatnost preprodaja električne energije.

Rudnap je od EP BiH pokušavao kupiti viškove električne energije, no u tome nije uspio jer je ministar Hećo poništio ranije sklopljeni ugovor. Lazarević sada, prema navodima medija, to ponovo želi realizirati uz pomoć Bičakčića i Radončića. Te tvrdnje Bičakčić odlučno odbacuje i najavljuje da će, postane li predsjednik NO EP BiH, odmah zatražiti preispitivanje svih ugovora s tvrtkama podrijetlom iz Srbije.

Hećina Stranka za BiH u međuvremenu je priopćila kako se zalaže za zakonitost u investicijskim i upravljačkim poslovima te da je upravo to ono na čemu radi i sporni ministar.

U travnju ove godine istječe petogodišnji ugovor po kojemu je EP BiH viškove struje prodavala Hrvatskoj elektroprivredi (HEP). Na tržištu će se tako pojaviti novih raspoloživih milijun kilovatsati električne energije. EP BiH mogla bi na raspolaganju imati struju za izvoz u ukupnoj vrijednosti većoj od 120 milijuna eura pa je stoga otvorena borba za posredovanje u tom poslu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene