Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Slike vrijedne 164 milijuna eura možda su ukrali Hrvati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U krađu vrijednih umjetnina koje su u nedjelju nestale iz muzeja u Zuerichu mogli bi biti umiješani i Hrvati, izjavio je Julian Radcliffe, šef registra za nestale umjetnine u Londonu.

Moguće je da je umjetnine iz zueriške zbirke Buehrle ukrala "banda iz bivše Jugoslavije", izjavio je Radcliffe, šef Art Loss Registera, novinarima njemačke novinske agencije dpa u Londonu.

Pročitajte i ovo Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka Slika nije dostupna Švicarska: Četiri ukradene slike procijenjene na više od 164 milijuna eura

Trojica naoružanih i maskiranih počinitelja u nedjelju su ukrala četiri ulja na platnu poznatih autora u vrijednosti od 113 milijuna eura, među kojima su djela Moneta i Cezannea.

Jedan od počinitelja imao je slavenski naglasak, a osim toga u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini u porastu je kriminal povezan s umjetnošću, izjavio je Radcliffe.

>> Švicarska: Četiri ukradene slike procijenjene na više od 164 milijuna eura

On smatra da bi se ukradene slike mogle pojaviti tek za 20 godina.

"Gotovo trećina svih ukradenih umjetnina ponovno se pronađe, ali to može dugo trajati", smatra stručnjak koji vjeruje da su počinitelji već napustili Švicarsku.

Organizirane kriminalne skupine često prodaju umjetnine ilegalno u podzemlju, a zauzvrat dobivaju drogu ili oružje. 

"Male ribe, koje obavljaju posao, pritom najčešće prodaju slike za mali novac posredniku koji ih zatim preprodaje na crnom tržištu", objavio je Radcliffe. Slike kruže tako dugo dok počinitelji ne povjeruju da neće biti smatrane ukradenima.

"To može potrajati do 20 godina", predviđa stručnjak koji otkriva da kriminalci često skrivaju umjetnine u trezorima banaka, "koje se bez daljnjega može unajmiti".

Teško je prodati u javnosti umjetnine te vrijednosti, jer istražitelji ulažu ogromne napore u njihov pronalazak.

"U našoj banci podataka registrirano je 180.000 ukradenih umjetnina i antikviteta", izjavio je Radcliffe, upozoravajući da policajci i stručnjaci za umjetnine redovito pretražuju aukcije i nsajmove umjetnina u potrazi za ukradenim predmetima.

Posljednjih godina učestale su krađe umjetnina. Radcliffe nije htio odgovoriti na pitanje je li u slučaju krađe u Zuerichu možda riječ o takozvanom "artnappingu", koji se sastoji u tome da počinitelji ucjenjuju vlasnike i osiguravatelje umjetnina jer znaju da ne mogu prodati ukradeno.

"Artnapping u najvećem broju slučajeva nije uspješan", zaključio je Radcliffe.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene