Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za povijest

MODERNI 'ODRED ZA BAŠTINU' Nova Palmira iz 3D printera? Zašto ne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci planiraju napraviti digitalne snimke dijelova Bliskog Istoka za slučaj da teroristi Islamske države nastave uništavati vrijedne povijesne lokalitete i artefakte.

S obzirom da Islamska država očito neće prestati s uništavanjem neprocjenjive povijesne baštine, a posljednji takav zločin je Palmira, oformljen je poseban tim stručnjaka, nešto slično kao u filmu 'Odred za baštinu' (Monuments Men) kako bi se sačuvale originalne snimke lokaliteta i skulptura.

No, za razliku od filma u kojem George Clooney i ekipa odlaze u Europu koja je pod okupacijom nacista kako bi prikupili materijale, stručnjaci sada planiraju napraviti digitalne snimke dijelova Bliskog Istoka. Ukoliko bi došlo do uništavanja još nekih povijesnih lokaliteta, pomoću 3D printera jednog bi se dana opet mogli izgraditi, prenosi Independent.

Projekt vrijedan 20 milijuna kuna vodi Institut za digitalnu arheologiju s Oxforda. Do kraja ove godine planiraju prikupiti pet milijuna fotografija te do kraja iduće još 20 milijuna.
Snimke će poslužiti i istražiteljima kako bi mogli pratiti trag nestalih i opljačkanih povijesnih artefakata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Unatoč ruskim zračnim udarima Palmira ponovno pala u ruke Islamske države Slika nije dostupna Loša vijest DŽIHADISTI OPET U PALMIRI Dok se SAD i Rusija međusobno optužuju, ISIS napreduje

UNIŠTEN BISER PUSTINJE 'Naša najmračnija predviđanja se ostvaruju'

'Na snimkama će biti i GPS podaci te datumi. Dakle, ako netko bude prodavao predmet za kojeg tvrdi da je došao iz Sirije 1930., mi ćemo znati da je to laž jer je 2015. godine bio na drugoj geografskoj dužini i širini', pojasnio je Roger Michel, direktor Instituta.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene