Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci tvrde

'Sada je stvarno pitanje trenutka kada će se brod prepoloviti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novozelanske vlasti strahuju da je brod, koji se pun nafte nasukao još početkom listopada, doslovno pred raspadom.

Iako se već strahovalo da će valovi i oluje dovesti do raspada nasukanog liberskog broda, sada se pojavila nova pukotina pored brodskog mosta koja je razdvojila dio trupa. Stručnjaci kažu da je sada doista pitanje trenutka kada će se brod prepoloviti.

Pročitajte i ovo Ratni brod Šahid Mahdavi Opremljen projektilima Iranski ratni brod prvi put prelazi ekvator: Jedan važan detalj se taji Slika nije dostupna Ekološka katastrofa na pomolu? Talijani zabrinuti zbog mogućeg istjecanja nafte iz prevrnutog broda

Iz broda se do sada uspjelo izvaditi više od 1.000 tona nafte i tako spriječiti njezino izlijevanje. No u brodu je ostalo još gotovo 400 tona nafte, a isto toliko već je završilo u moru i prouzročilo najveću ekološku katastrofu u povijesti Novog Zelanda. Onečišćeno je prirodno stanište kitova, dupina, tuljana, pingvina i čitavog niza autohtonih ptica.

Podsjetimo, Rena je brod pod liberijskom zastavom, a od 5. listopada nasukan je na grebenu 22 kilometra udaljenom od Taurange na istočnoj obali novozelandskog Sjevernog otoka. Na brodu je bilo ukupno 1.700 tona nafte. Novozelandske vlasti kapetana terete zbog uzrokovanja nepotrebne opasnosti i rizika pri upravljanju brodom, za što je predviđena maksimalna kazna od oko 40 tisuća kuna ili 12 mjeseci zatvora. 44-godišnji Filipinac, pušten je na slobodu uz jamčevinu i nema pravo na žalbu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene