450748
450748
450748
450748
450748

LUDILO KOJE JE IZMAKLO KONTROLI 'Rečeno nam je kako će Duh Sveti proći kroz nas. Svi smo vikali'

  • , 20.09.2016., 09:22
  • Autor:
  • komentara

Učitelji u britanskim kršćanskim fundamentalističkim školama navodno su provodili egzorcizam nad učenicima.

 
 
 
 
Ilustracija: Getty Images
Ilustracija: Getty Images

Nakon godina šutnje, bivši učenici odlučili su progovoriti te su za Independent otkrili kako su ih učitelji tukli te provodili vjerske rituale koji su uključivali i pripremu djevojčica za brak, odnosno podvođenje starijim muškarcima.

Navodne žrtve zlostavljanja otkrile su kako su takvi rituali bili svakodnevni dio školskog života tijekom 80-ih, 90-ih i 2000-ih, a zbog straha od odmazde, djeca se nisu nikom usudila otkriti što su svakodnevno proživljavala.

"Istjerivanje demona"

Jedan bivši učenik tvrdi da je jutarnje okupljanje u školama svakodnevno bilo popraćeno vriskovima tijekom molitve koja je iz učenika trebala istjerati demone.

Navodno zlostavljanje odvijalo se u brojnim britanskim školama u kojima se provodio kurikulum "Ubrzane kršćanske edukacije", oblika učenja koji potječe iz baptističkih saveznih država s juga SAD-a.

Bivši učenici odlučili su progovoriti nakon što je Independent otkrio kako u pojedinim školama još uvijek podučavaju da se žene moraju pokoravati muškarcima, da je homoseksualnost neprirodna te da je kreacionizam činjenica.

Bivši učenik koji je želio ostati anoniman, kazao je kako se u 90-ima tijekom jutarnjih okupljanja redovito provodio egzorcizam.

"Skupilo se 20-ak djece i petero odraslih. Rečeno nam je kako će Duh Sveti proći kroz nas. Počeo bih se tresti i nisam mogao prestati. Čak i kad bih navečer legao, moje se tijelo i dalje treslo, a ja sam bio uvjeren kako je to Duh Sveti. Svi smo vikali i molili da demoni izađu iz nas. Učitelji bi nas fizički gurali. Položili bi ruke na nas dok smo se molili i počeli nas gurati. Ako pritom ne bih pao, rekli bi nam da "ne osjećamo gospodina". Bilo je to pravo ludilo koje je izmaklo kontroli", priča bivši učenik.

U pojedinim školama djevojčice su "pripremane za brak" od najranije dobi. Obrede su provodili učitelji i crkveni odbori koji su upravljali školama. Pokušavalo se kontrolirati seksualnost djevojčica te ih se izoliralo od dječaka vršnjaka kako bi se kasnije mogle udati za starije članove iz crkvenih grupa.

U pojedinim školama djevojčice su navodno ohrabrivane na udaju čim bi navršile 16 godina, a crkveni vođe govorili bi im da je to "božja volja".

"Žena mora biti poslušna"

"Poznavala sam djevojčicu koja se udala za 20 godina starijeg muškarca kojem je kao mala sjedila u krilu", kazala je žena koja je pohađala školu krajem 90-ih. Govorili su nam da ne smijemo pričati s dječacima naše dobi, a ako bi ih poljubile, učitelji bi nas tukli drvenom palicom", kazala je jedna učenica koja je školu pohađala krajem 90-ih.

Udžbenici su djecu učili da "žena mora biti poslušna, poštovati vodeću ulogu muškarca i služiti mu jer je to božja volja".

Jedan bivši učenik kazao je kako se sjeća da je s njim u razredu bio četverogodišnji dječak s posebnim potrebama koji nije mogao kontrolirati mjehur i probavu zbog čega ga je ravnatelj svakodnevno tukao.

Birtansko ministarstvo obrazovanja najavilo je istragu.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se