Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Transkripti audio-snimke

Strauss-Kahn: Popustio sam stisak čim me odgurnula

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema dijelovima transkripta audio-snimke Dominique Strauss-Kahn policiji je na saslušanju rekao da je pokušao zagrliti i poljubiti novinarku i književnicu Tristane Banon, koja ga je optužila za pokušaj silovanja, no da je popustio stisak čim je shvatio da ga je mlada Francuskinja grubo odgurnula od sebe.

Pariško tužiteljstvo u četvrtak je odbacilo optužbe Banon protiv Strauss-Kahna, koji je rekao da nije bilo agresije niti nasilja te da je u njezinoj knjizi predstavljena imaginarna verzija. Usto je, kako su izvijestili njegovi odvjetnici, uzvratio tužbom za klevetu. Novinarka i književnica Tristane Banon (32), koja je bivšeg čelnika MMF-a Dominiquea Strauss-Kahna optužila za pokušaj silovanja, objavila je u četvrtak knjigu u kojoj se, među ostalim, spominje i Strauss-Kahn, no francusko tužiteljstvo istog je dana odbacilo njezine optužbe.

Tridesetdvogodišnja književnica u svojoj knjizi ne spominje imenom bivšega šefa MMF-a, no očito je da iza lika muškarca kojeg ona naziva svinjom i majmunom stoji upravo Strauss-Kahn. Banon je opisala navodni pokušaj silovanja koji se dogodio u veljači 2003. Ona je druga žena koja je 62-godišnjeg francuskog političara optužila za pokušaj silovanja. Na to se odlučila tek nakon što je propala američka optužnica za silovanje sobarice Nafissatou Diallo, koju je Strauss-Kahn navodno silovao u New Yorku.

France presse je prenio dio pitanja postavljenih Strauss-Kahnu na saslušanju 12. rujna te njegove odgovore.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi detalji Sudski istražitelji: 'Strauss-Kahn je bio glavni za organiziranje seks orgija' Slika nije dostupna Koristili tvrtkin novac? Strauss-Kahn u pritvoru zbog seksa s prostitutkama

Prešli na neformalni razgovor

Na policijsko pitanje da ispriča što se dogodilo tijekom prvoga interviewa s Banon, Strauss-Kahn je dogovorio kako mu je novinarka postavila nekoliko pitanja te da su nakon tridesetak minuta prešli na neformalniju konverzaciju. Razgovarali su o umjetnosti, književnosti, putovanjima, a potom je Banon ustala i krenula prema vratima. Strauss-Kahn ju je, kako je sam rekao ispratio do vrata te ju je pokušao poljubiti, no ona ga je odgurnula. Na policijsko pitanje da ispriča pojedinosti, Strauss-Kahn je odgovorio da je zagrio Banon te ju pokušao poljubiti u usta, nakon čega ga je ona grubo odgurnula. 'Odmah sam popustio stisak, a ona je bijesno istrčala iz prostorije', rekao je.

Tužiteljstvo je u četvrtak objavilo da dokazi ukazuju na seksualno zlostavljanje, što je manje ozbiljan prekršaj od pokušaja silovanja te ima kraći rok zastare. Francuski tužitelji su u priopćenju naveli kako je "jasno da, zbog nedostatka dokaza, tužiteljstvo ne može pokrenuti postupak za pokušaj silovanja, no činjenice pokazuju da se slučaj može opisati kao seksualno zlostavljanje". Prema francuskom zakonu, zastara za pokušaj silovanja je deset godina, a za seksualno zlostavljanje je tri godine.

Odvjetnik Tristane Banon odluku je opisao kao pobjedu: 'Strauss-Kahn će se morati zadovoljiti da je neosuđeni seksualni napadač, zaštićen zastarom, koja mu je omogućila da izbjegne kazneni progon, ali ne i legitimnu sumnju', rekao je odvjetnik David Koubbi, a Strauss-Kahnova odvjetnica je izjavila kako odluka znači da je njezin klijent 'potpuno očišćen' od optužbi. Strauss-Kahn je još uvijek tuženik u građanskoj parnici u SAD-u koju je pokrenula njegova navodna žrtva u New Yorku, sobarica Nafissatou Diallo. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene