Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrdio Vučić

Strauss-Kahn i Gusenbauer - novi savjetnici srbijanske vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ravnatelj Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn te nekadašnji austrijski kancelar Alfred Gusenbauer biti će savjetnici srbijanske vlade, potvrdio prvi potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić

Vučić je najavio da će Strauss-Kahn, osim njemu i premijeru Ivici Dačiću, biti savjetnik i novom ministru financija Lazaru Krstiću, a posao će mu biti i da pomaže Srbiji u reprogramiranju dugova.

"Već smo razgovarali, on nije bio sretan kad je vidio što ga čeka, ali je već ponudio nekoliko rješenja", rekao je Vučić za RTS.

Dominique Strauss-Kahn
bio je francuski ministar financija i direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), bavio se odvjetničkim poslom, a ima reputaciju izuzetnog financijskog stručnjaka. Tijekom 2011. godine podnio je ostavku u MMF-u nakon što je optužen za seksualni napad na sobaricu u jednom njujorškom hotelu.

Srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić najavio je dolazak Alfreda Gusenbauera u Beograd za 20. rujna, što je nekadašnji austrijski kancelar i sam potvrdio beogradskim "Večernjim novostima". On će istoga dana na tiskovnoj konferenciji govoriti o svom angažmanu u srbijanskoj vladi.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata" Slika nije dostupna Bivšem šefu MMF-a važna funkcija Dominique Strauss-Kahn mogao bi postati savjetnik u vladi Srbije

>>Dominique Strauss-Kahn mogao bi postati savjetnik u vladi Srbije

Nakon detaljnih pregovora s prvim potpredsjednikom vlade Vučićem, dogovoreno je da Gusenbauer svojim znanjem, iskustvom, međunarodnim ugledom i kontaktima pomogne provođenje reformi i modernizaciju Srbije. Nekadašnji austrijski državnik savjetovat će Vučića i u vanjskoj politici i u procesu približavanja eurointegracijana. Gusenbauer će biti angažiran za iznos od 1.900 eura, navode "Večernje novosti".

U srbijanskoj se javnosti o angažiranju inozemnih stručnjaka za savjetnike u vladi spekulira već nekoliko mjeseci, a uz Strauss-Kahna i Gusenbauera, spominjana su i dvojica Britanaca.

Tako je list "Danas" početkom kolovoza objavio da je srbijanski vicepremijer Vučić razgovarao s dvojicom britanskih političara - Stephenom Byersom i Peterom Lilleyom. Sugovornici ovog lista, bliski Foreign Officeu, procijenili su tada da je među Vučićevim razlozima što kao potencijalne suradnike traži britanske stručnjake i činjenica da će aktualni veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu Michael Davenport u rujnu preuzeti dužnost šefa Izaslanstva Europske unije (EU) u Srbiji pa bi "snažna britanska veza mogla i te kako biti korisna srbijanskoj vladi".

Byers i Lilley istaknuti su članovi britanske političke scene, ali iz različitih stranaka - prvi je laburist i nekadašnji član vlade Tonya Blaira, dok je drugi konzervativac i obnašao je dužnosti u vladama Margaret Thatcher i Johna Mayora, a trenutno je zastupnik konzervativaca u britanskom parlamentu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene