Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milijuni za obranu

Strauss-Kahn angažirao vrhunske odvjetnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn, angažirao je vrhunske odvjetnike na čelu s Benjaminom Brafmanom, koji bi ga uz milijunske honorare trebali spasiti od zatvora, piše Los Angeles Times.

'Ako ste u New Yorku i imate gomilu problema, Ben je momak kojeg trebate zvati', kazao je odjetnik iz Los Angelesa Mark Geragos, koji je surađivao s Brafmanom u ranim fazama obrane Michaela Jacksona od optužbi za seksualno zlostavljanje djece. Među Brafmanovim ostalim slavnim klijentima su Sean Diddy Combs, Jay-Z, bivša zvijezda NFL-a Plaxico Burress i niz newyorških gangstera. Geragos i Charles Ross, Brafmanov bivši partner, opisuju ga kao pametnog i lukavog ispitivača svjedoka sa zanimljivim smislom za humor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Unatoč skandalu Francuska ljevica i dalje veliki izborni favorit Slika nije dostupna Nasljednica Kahna Christine Lagarde postaje prva žena na čelu MMF-a?

Odvjetnici koji su radili s Brafmanom kažu da je njegova tehnika često odabrati jedno ili dva činjenična pitanja i, počevši od publiciteta uoči suđenja, 'udariti' po njima. U ovom slučaju predviđaju da će obranu temljiti oko mlade žene koja je optužila Strauss-Kahna, izvlačeći svaku slabost u njezinoj priči ili karakteru do koje mogu doći. Strauss-Kahn je za obranu angažirao i Williama Taylora III, vodećeg washingtonskog odvjetnika koji ga je prije par godina zastupao u internoj istrazi MMF-a zbog afere sa ženom koja je radila u Fondu. Iako je ukoren zbog lošeg prosuđivanja, nije mu utvrđen neki prekršaj.

>> Odvjetnici: Imamo dokaze koji će osloboditi Strauss-Kahna

Brafman i Taylor su zaposlili vojsku istražitelja, uključujući bivše tužitelje i policajce koji navodno već iskapaju takve stvari kao što su podaci snimljeni na elektroničkim ključevima koji se koriste za otvaranje vrata hotela i detalje iz života žrtve u Gvineji, zemlje u zapadnoj Africi, gdje je živjela prije nego je došla u New York prije sedam godina. Pored njih, u obranu je uključena i Marina Ein, savjetnica za odnose s javnošću iz Washingtona, koja je radila za bivšeg kongresnika Garya Condita kada je istraživan nestanak njegove pripravnice Chandre Levy, za koju je kasnije utvrđeno da je ubijena dok je trčala u parku.

The Los Angeles procjenjuje da će račun za odvjetnike iznosti više milijuna dolara, za obranu čovjeka koji je prije nego li je dospio u nevolje pregovarao o europskoj dužničkoj krizi i odmjeravao izglede da se kandidira za predsjednika Francuske.  Strauss-Kahn (62) i njegova supruga Anne Sinclair, bogata nasljednica i bivša francuska televizijska novinarka, sada iz njegovog kućnog pritvora u luksuznoj rezidenciji u Tribeci na Manhattanu, upravljaju skupom kampanjom kako bi ga poštedili zatvora.

Kada je Sinclair stigla iz Francuske, u njezinoj je pratnji navodno bio i francuski odvjetnik Jean Veil, koji brani bivši francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca na suđenju za korupciju. Nejasno je da li je i on dio braniteljskog tima, piše LA Times. Kao naznaka obrane koju priprema Strauss-Kahnov braniteljski tim 'teške kategorije' protumačen je podnesak koji su u utorak podnijeli sudu u New Yorku, u kojem traže da se zaustavi policijsko odavanje infromacija o istrazi.  Osim osporavanja kredibiliteta tužiteljice, očekuje se da će Strauss-Kahn tvrditi kako je 32-godišnja žena pristala na seks s njim, navodi LA Times.

Prozvali ga 'Le Perve'

U dijelu newyorškog tiska više orijentiranog na senzacionalizam, Dominique Strauss-Kahn je već praktično osuđen. U tabloidima je bivši čelnik MMF-a okarakteriziran je kao 'arogantan' i pripisan mu je nadimak 'Le Perv', a gotovo svakoga dana novi optužujući detalji dolaze do medija iz anonimnih izvora. Prema jednom od izvješća, Strauss-Kahn je žrtvu pritisnuo na krevet dok ga je ona preklinjala da je pusti, da bi joj rekao, 'zar ti ne znaš tko sam ja?'. (Hina)



 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene