Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Tračak napretka'

Stranka Suu Kyi ponovo na izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slavna mianmarska oporbena stranka predvođena dobitnicom Nobelove nagrade za mir, Aung San Suu Kyi objavila je da će sudjelovati na sljedećim izborima.

Nacionalna liga za demokraciju (NLD) bojkotirala je opće izbore prošle godine, na kojima je vojna hunta zamijenjena provojnom civilnom vladom.

'Jednoglasno smo odlučili da će se Nacionalna liga za demokraciju (NLD) registrirati u skladu s novim zakonom te ćemo sudjelovati na sljedećim izborima', priopćila je stranka nakon sastanka središnjeg odbora.

Datum djelomičnih izbora za popunu mjesta u mianmarskom parlamentu još nije objavljen, ali se očekuje da bi oni mogli biti do kraja godine.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir pozvala je stranku da prijavi kandidate u 'svim okruzima', ne navodeći hoće li i sama u njima sudjelovati.

'Ako mislim da trebam sudjelovati na izborima, to ću napraviti', izjavila je u govoru pred stotinu članova okupljenih u sjedištu NLD-a u Yangonu. 'Neke osobe brine činjenica da bi mi sudjelovanje moglo naštetiti dostojanstvu. Iskreno, ako se bavite politikom, ne smijete misliti na dostojanstvo', dodala je ona.

Prema izvorima unutar stranke, Suu Kyi bi se mogla kandidirati u predgrađu Yangona.

NLD je uvjerljivom većinom pobijedio na parlamentarnim izborima 1990. godine, ali je vojna hunta odbila predati vlast i u sljedećih 20 godina sustavno je gušila rad stranke, a mnogi njezini čelnici, uključujući Suu Kyi završili su po zatvorima. Na koncu je stranka stavljena izvan zakona.

Odluka NLD-a još je jedan znak popuštanja pritiska nove vlade i početaka demokratizacije zemlje.

Američka državna tajnica Hillary Clinton će u prosincu posjetiti Mianmar, što će nakon 50 godina biti prvi posjet jednog šefa američke diplomacije toj zemlji, bivšoj Burmi, objavio je američki predsjednik Barack Obama i rekao da je u njoj ostvaren 'tračak napretka'. (Hina)

Pročitajte i ovo Dobitnici Nobelove nagrade za mir 2022. SVEČANOST U OSLU Primajući Nobela za mir, Ukrajinci i Rusi osudili Putinov rat: "Odsad je opiranje Rusiji ravno opiranju fašizmu" Ales Bialiatski predstavljaju civilno društvo Proglašeni ovogodišnji dobitnici Nobela za mir: Nagrada ide bjeloruskom aktivistu, ruskoj i ukrajinskoj organizaciji


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene