457054
457054
457054
457054
457054

Stranka srpskog premijera Vučića dobiva status pridružene članice Europskoj pučkoj stranci

  • , 14.11.2016., 16:22
  • Autor:
  • komentara

Odluka o dodjeljivanju Srpskoj naprednoj stranci (SNS) status pridružene članice u Europskoj pučkoj stranci odgovara statusu Srbije u odnosima s EU-om i od te se stranke očekuje puni doprinos ispunjavanju svih kriterija EU-a, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

 
 
 
 
Aleksandar Vučić (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL)
Aleksandar Vučić (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL)

''HDZ je suzdržan oko tog pitanja. Važno je reći da je to odluka koja je politički donesena još u svibnju, a sutra će samo doći do formaliziranje te političke odluke. Status svake stranke u EPP-u korespondira sa statusom zemlje iz koje dolaze, dakle status prid2ruženog člana korespondira sa statusom Srbije kao zemlje kandidatkinje", rekao je Stier, koji je i politički tajnik HDZ-a na pitanje o primanju SNS-a u pridruženo članstvo. Politička skupština EPP-a trebala bi u utorak donijeti odluku o davanju statusa pridružene članice SNS-u, stranci premijera Aleksandara Vučića.

"Za punopravno članstvo SNS-a u EPP-u potrebno je da Srbija prvo ispuni sve kriterije, završi pristupne pregovore i postane članicom EU-a. Na tom planu smatramo da se od SNS-a očekuje ispunjavanje svih kriterija, što naravno uključuje rješavanje pitanja tzv. regionalne jurisdikcije, punu suradnju s Haškim sudom, poštivanje prava nacionalnih manjina pa tako i hrvatske manjine u Srbije, rasvjetljavanje sudbine nestalih. Na tom tragu mi ćemo naravno očekivati od SNS-a kao ključnog čimbenika u vladi Srbije da ispuni sve te kriterije, među kojima je i jedan sudski mehanizam za odštetu. Sve je to nabrojano u zajedničkim stajalištima EU-a za pregovore sa Srbijom. Očekuje se od SNS-a kao ključne stranke u srbijanskoj vladi da vodi politiku koja će ići k rješavanju svih tih otvorenih pitanja, a mi smo s naše strane također spremni voditi takvu politiku", rekao je Stier.

Politička skupština EPP-a imala je i u rujnu na dnevnom redu odluku o primanju SNS-a u pridruženo članstvo Europske pučke stranke, ali je to tada odgođeno za studeni. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se