Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ suzdržan

Stranka srpskog premijera Vučića dobiva status pridružene članice Europskoj pučkoj stranci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka o dodjeljivanju Srpskoj naprednoj stranci (SNS) status pridružene članice u Europskoj pučkoj stranci odgovara statusu Srbije u odnosima s EU-om i od te se stranke očekuje puni doprinos ispunjavanju svih kriterija EU-a, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

''HDZ je suzdržan oko tog pitanja. Važno je reći da je to odluka koja je politički donesena još u svibnju, a sutra će samo doći do formaliziranje te političke odluke. Status svake stranke u EPP-u korespondira sa statusom zemlje iz koje dolaze, dakle status prid2ruženog člana korespondira sa statusom Srbije kao zemlje kandidatkinje", rekao je Stier, koji je i politički tajnik HDZ-a na pitanje o primanju SNS-a u pridruženo članstvo. Politička skupština EPP-a trebala bi u utorak donijeti odluku o davanju statusa pridružene članice SNS-u, stranci premijera Aleksandara Vučića.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..."

"Za punopravno članstvo SNS-a u EPP-u potrebno je da Srbija prvo ispuni sve kriterije, završi pristupne pregovore i postane članicom EU-a. Na tom planu smatramo da se od SNS-a očekuje ispunjavanje svih kriterija, što naravno uključuje rješavanje pitanja tzv. regionalne jurisdikcije, punu suradnju s Haškim sudom, poštivanje prava nacionalnih manjina pa tako i hrvatske manjine u Srbije, rasvjetljavanje sudbine nestalih. Na tom tragu mi ćemo naravno očekivati od SNS-a kao ključnog čimbenika u vladi Srbije da ispuni sve te kriterije, među kojima je i jedan sudski mehanizam za odštetu. Sve je to nabrojano u zajedničkim stajalištima EU-a za pregovore sa Srbijom. Očekuje se od SNS-a kao ključne stranke u srbijanskoj vladi da vodi politiku koja će ići k rješavanju svih tih otvorenih pitanja, a mi smo s naše strane također spremni voditi takvu politiku", rekao je Stier.

Politička skupština EPP-a imala je i u rujnu na dnevnom redu odluku o primanju SNS-a u pridruženo članstvo Europske pučke stranke, ali je to tada odgođeno za studeni. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene