Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na novog papu

Strani mediji: 'Revolucija na Trgu sv. Petra!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski tisak je u četvrtak izbor argentinskog kardinala Jorgea Marija Bergoglia za novog poglavara Rimokatoličke crkve ocijenio 'iznenađenjem' i revolucionarnim izborom, a slične ocjene donose i francuski i britanski listovi, prenose agencije.

'Revolucija na Trgu sv. Petra', piše u uvodniku dnevni list La Repubblica, ocjenjujujći da su nedavni skandali u rimskoj Kuriji pridonijeli izboru argentinskog pape, koji je uzeo ime Franjo, i 'potopili' kandidaturu talijanskog kardinala Angela Scole, jednog od favorita uoči konklava.

Corriera della Sera piše o 'iznenađenju zvanom Franjo' i ocjenjuje da izbor za nasljednika Benedikta XVI. predstavlja 'geografski i kulturni preokret moći Kurije u Vatikanu', kao i gestu otvaranja i nade kojom se završava jedna epoha, a počinje nova u kojoj Papa izlazi izvan posvećenih palača.

Poznati talijanski pisac Claudio Magris u uvodniku tog lista piše da lice Franje 'ne skriva što misli glava i što osjeća srce'.

'Ne znamo da li će to Franjo htjeti ili moći, ali ta normalnost kojom se predstavio svijetu daje nadu stvarne promjene, ne samo retoričke, u toliko stvari koje se trebaju i mogu promijeniti', zaključuje Magris.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Urbi et orbi Papa na Uskrs poslao poruku zapadnom Balkanu: "Posebno mi je u mislima" Papa Franjo Objavio Vatikan Papa Franjo u posljednji tren otkazao sudjelovanje u važnoj procesiji

>> Kako komentirate izbor pape Franje za poglavara Katoličke crkve?

La Stampa pozdravlja izbor Bergoglia za novog papu i podsjeća na njegovu skromnost. 'I vjerojatno nije slučajno da je izabrao ime Franjo', ocjenjuje La Stampa, aludirajući na Svetog Franju Asiškog iz 13. stoljeća, velikog zagovornika siromašnih.

Francuski tisak također izražava čuđenje nakon izbora pape Franje, a Le Figaro se pita "što će učiniti taj čovjek koji je malo poznat široj javnosti"?

Ljevičarski Liberation se pita da li će novi papa 'povesti svoju Crkvu i svoje vjernike prema većem otvaranju prema ženama, ljudima različite spolne orijentacije ili će, kao prethodnik, ostati rigidni čuvar dogmi'?

Le Parisien prenosi ocjene vatikanologa da izbor novog pape predstavlja svojevrsni zaokret, s 'novim licem Crkve, manje dogmatskim, a više ljudskim i karizmatičnim', dodajući da je 'još uvijek prerano da bi se to moglo reći'.

>> I slavni su komentirali izbor novog pape

Britanski tisak
pozdravlja izbor pape Franje, prvog poglavara Katoličke crkve iz Novog svijeta, usprkos njegovim izjavama o Falklandskim otocima za koje je rekao da pripadaju Argentini.

'Nadamo se da se njegove prošle izjave kojima potvrđuje stajalište Argentine neće ponoviti. Papa bi mogao podržati Veliku Britaniju na način da privede razumu argentinske dužnosnike', piše The Sun i dodaje da je Sveti otac uvijek dobrodošao u Veliku Britaniju.

The Times također podsjeća da je sadašnji papa 2011. Falklande nazvao 'našim' otocima, tj. argentinskim. Također ocjenjuje da novi papa 'ima izvanrednu priliku vratiti Crkvi moralni autoritet'.

The Daily Telegraph
hvali poniznost i skromnost novog pape i nadu da će 'Franjo, kao čovjek očigledne skromnosti i poniznosti, suosjećanja i učenosti, biti sposoban oživjeti kršćanski duh ne samo na zelenim pašnjacima Novog svijeta, već također i u Europi'.

The Guardian
, koji je Franji zaželio dobrodošlicu riječima 'Dobra večer papa Franjo', ističe da se njegovo imenovanje mora shvatiti kao 'nužnost za novim dijalogom, s naglaskom na društvenu pravdu'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene