443405
443405
443405
443405
443405

Strancima u Njemačkoj olakšati promjenu imena

  • , 15.07.2016., 09:24
  • Autor:
  • komentara

Njemački demokršćanski političar Ruprecht Polenz zauzeo se za olakšanu mogućnost promjene imena za strance, javlja Focus Online.

 
 
 
 
Ilustracija (FOTO: Thinkstock)
Ilustracija (FOTO: Thinkstock)

U svrhu bolje integracije njemački demokršćanski političar Ruprecht Polenz zauzeo se za olakšanu mogućnost promjene imena za strance, javlja Focus Online.

"Želja za uzimanjem njemačkog imena je očiti dokaz da se jedna osoba osjeća Nijemcem i da želi da ga se kao takvog doživljava i to je vrlo poželjno u smislu integracije te osobe", rekao je Polenz u razgovoru za Focus Online.

On je njemačka pravila o promjeni imena nazvao "krutim" i "ignoratnim" i povukao usporedbu s ostalim useljeničkim zemljama.

"Pogledajte samo SAD. Tamo sve vrvi od angliciranih njemačkih prezimena poput Smith, Steinway ili Schwartz. Jednostavno nema smisla i dalje zabranjivati strancima, koji se zbog svog imena osjećaju diskriminiranima, promjenu imena", rekao je Polenz.

Povod reakciji je nekoliko odluka sudova u Njemačkoj koji su odbacili zahtjeve obitelji stranog porijekla za promjenom imena. Prema zakonu za promjenu imena mora postojati "jak razlog", a puka želja za time da se podnositelj zahtjeva "osjeća Nijemcem" nije dostatna.

Sudovi su odbacili i nekoliko zahtjeva koji su bili argumentirani diskriminacijom u svakodnevici zbog prezimena i imena koja zvuče strano.

I bivši sudac Ustavnog suda savezne pokrajine Sjeverna-Rajna Vestfalija, Michael Bertrams se zauzeo za to da sudovi omoguće promjenu imena njemačkim državljanima stranog porijekla u slučaju da njihova imena stoje kao zapreka boljoj društvenoj ili gospodarskoj integraciji.

On je upozorio na slučaj turske obitelji kojoj je sud u Braunschweigu odbio zahtjev za promjenom prezimena. Turska obitelj se odlučila na taj korak jer su htjeli izbjeći "trpanje u ladicu" u svakodnevici. Konkretno je obitelj navela primjer svoje djece kojoj se u vrtiću turske odgajateljice automatski zbog imena obraćaju na turskom "iako djeca ne govore ni riječi turskog".

Sudovi odbacivanje zahtjeva za promjenom imena opravdavaju potrebom "zadržavanja kontinuiteta imena".

"Postoji javni interes zadržavanja imena kako bi se omogućila socijalna i sigurnosno-politička identifikacija", stoji u obrazloženju jedne presude. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se