Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezanje plaća

Štrajk protiv štednje paralizirao promet u Grčkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Štrajkovi koji već duže vrijeme pogađaju Grčku eskalirali su i poremetili zračni prijevoz, zaustavili brodove u lukama i vlakove na kolodvorima.

I to neposredno nakon što je parlament sa socijalističkom većinom izglasao nove mjere proračunske štednje.

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman Uvjeti i sigurnost Ministar Grlić Radman nakon posjeta navijačima u zatvoru: "Bilo je dirljivo. Djelovali su zbunjeno, nisu ni svjesni situacije" Andrej Plenković navijački sukob Plenković u Ateni nakon sastanka s grčkim kolegom o Boysima: "Vidio sam snimku. Uputili smo im četiri zahtjeva"

Međunarodna zračna luka u Ateni objavila je da su otkazani svi letovi u i iz Grčke tijekom štrajka u transportnom sektoru. Štrajkaši će izazvati prekid rada svih državnih službi, bolnica i škola. Bankarski službenici stupili su u štrajk u utorak. Prosvjedi radnika najteže pogađaju Atenu i lučki grad Solun.

Državne plaće ograničene do 4 tisuće eura

>> Grčki javni službenici opet u štrajku

Parlament je u utorak navečer donio zakon po hitnom postupku sa 156 glasova za i 130 protiv. Njime se dodatno smanjuju plaće i druga primanja u javnom sektoru te se liberalizira radno zakonodavstvo. Bruto plaće u državnim tvrtkama ograničavaju se na 4,000 eura, dok će se one veće od 1,800 eura smanjiti za 10 posto. Štrajkašima će se, prema najavama, priključiti taksisti i novinari.

Zbog štrajka transportnih radnika potpuno je obustavljen javni prijevoz, pa su stanovnici glavnog grada bili prisiljeni voziti se automobilima što je dovelo do velikih gužvi na gradskim cestama.

Tone smeća gomilaju se na širem području Atene jer su u štrajku i radnici koji rade na prikupljanju otpada. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene