Obavijesti Video Pretražite Navigacija
519 do sada identificirano

Stotine žrtava Srebrenice nikada neće biti identificirano

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Srebrenici je ekshumirano između 7000 i 8000 posmrtnih ostataka. Njih najmanje 2000 vjerojatno nikada neće biti identificirano.

U procesu potrage za nestalima tijekom rata u Bosni i Hercegovini stručni timovi do sada su uspjeli pronaći posmrtne ostatke oko sedam tisuća ubijenih u srebreničkom genocidu no najmanje 200 tijela vjerojatno nikada neće moći biti identificirano, izjavio je direktor Instituta za nestale osobe Amor Mašović u intervjuu kojega je u srijedu objavilo sarajevsko 'Oslobođenje'.

Podsjetio je kako se službeno i dalje smatra da su nakon pada Srebrenice u srpnju 1995. godine nestale 8372 osobe bošnjačke nacionalnosti.

'Mogući broj pronađenih ekshumiranih kompletnih ili nekompletnih posmrtnih ostataka je oko sedam tisuća. Ta tijela pronađena su na području različitih općina odnosno tijela su premještana iz primarnih grobnica a pri tom su raskomadana. U jednom trenutku sam izbrojao više od stotinu različitih lokaliteta iz kojih smo ekshumirali žrtve iz Srebrenice', kazao je Mašović.

Pročitajte i ovo Joe Biden Zabrinuti lideri Joe Biden nakon vijesti o mrtvima u Gazi: "Provjeravamo kontradiktorne verzije" Spomenik Osmica u VItezu Podignuta optužnica Vrijeđao ubijenu hrvatsku djecu u središnjoj Bosni: Kazao da su škutorske nacionalnosti

>> Nikolić opet šokira: U Srebrenici nije bilo genocida!

Uz niz općina na području istočne Bosne neka od tijela pronađena su čak i na grobljima u Beogradu. Riječ je o tijelima ubijenih koja su bačena u Drinu a potom su doplutala do teritorija Srbije pa su tamo i pokopana, pojasnio je Mašović.

U nekim slučajevima pronađeni su tek djelići kostiju koja pripadaju o jednoj osobi što je pouzdan dokaz kako su tijela višekratno premještana i uništavana u pokušaju prikrivanja dokaza o počinjenim zločinima snaga bosanskih Srba.

Mašović je potvrdio kako je ekshumirano i dvije stotine tijela iz kojih su izolirani uzorci DNK-a na temelju kojih se može pouzdano utvrditi identitet žrtve usporedbom s uzorcima DNK dobijenim iz krvi živih srodnika. U ovim slučajevima problem je to što se dobijeni uzorci DNK ne podudaraju ni s jednim uzorkom prikupljenim među preživjelima iz Srebrenice.

Organizacijski odbor za pripremu obilježavanja 17. obljetnice genocida u Srebrenici potvrdio je kako je do sada završen proces identifikacije 519 žrtava koje bi trebale biti pokopane 11. srpnja na groblju u sastavu memorijalnog kompleksa u Potočarima.

Među njima je šest dječaka koji su u vrijeme kada su ubijeni imali manje od petnaest godina kao i četiri žene. Najstarija među njima je u srpnju 1995. godine kada je ubijena imala 94 godine. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene