Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastave i transparenti

Stotine tisuća prosvjednika u Istanbulu protiv Erdoganove vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotine tisuća ljudi okupilo se u nedjelju u Istanbulu, na vrhuncu 25-dnevnog marša koji s prometnuo u najmasovniji prosvjed protiv vladina obračuna s političkim neistomišljenicima nakon propalog državnog udara.

Mašući turskim zastavama i noseći crveno-bijele transparente na kojima je pisalo "Pravda", demonstranti su se okupili kako bi čuli govor glavnog oporbenog vođe Kemala Kilicdaroglua na kraju njegova marša pravde od Ankare do Istanbula dugog 425 kilometara.

Pročitajte i ovo Prosvjed oporbe u Zagrebu - 7 Prosvjedi uoči izbora FOTO/VIDEO Lijeva oporba na ulicama pet hrvatskih gradova: ''Izgubili smo 30 godina, nemojmo izgubiti i ove četiri pred nama'' Recep Tayyip Erdogan Čestitao Putinu na pobjedi Turski predsjednik Erdogan: "Turska je spremna pomoći kako bi Rusija i Ukrajina započele pregovore"

Kemal Kilicdaroglu, čelnik glavne oporbene stranke Narodne republikanske stranke (CHP) krenuo je iz glavnog grada 15. lipnja prosvjedujući zbog toga što je zastupnik njegove stranke osuđen na 25 godina zatvora zbog curenja u medije informacija o isporuci turskog oružja Siriji.

Enis Berberoglu bio je prvi CHP-ov zastupnik zatočen u masovnim čistkama nakon neusjelog vojnog puča u srpnju 2016.

Oko 120.000 državnih i javnih službenika, uključujući profesore, suce i vojnike, otpušteno je, a više od 50.000 ljudi, među kojima i novinara uhićeno je na temelju odluka izdanih pod izvanrednim stanjem u zemlji.

Kilicdaroglu je novinarima rekao da je njegov trotjedni marš pomogao Turcima da "izađu iz okova straha" nakon uvedenog izvanrednog stanja.

Hodajući 20 kilometara dnevno, taj 68-godišnji političar nije na početku pridobio značajnu potporu, ali su mu se posljednjih dana priključile tisuće ljudi.

Prosvjedni marš poduprlo je još nekoliko turskih političkih stranaka.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kojega Kilicdaroglu naziva "diktatorom", optužio je CHP za "suradnju s terorističkim organizacijama", tražeći zabranu mirnog prosvjeda.

Marš i demonstracije na kraju su ipak dobili zeleno svjetlo, unatoč izvanrednom stanju, a na ulice Istanbula raspoređeno je oko 15.000 policajaca.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i kritičari vlade, uključujući CHP, kažu da Turska skreće prema autoritarnoj vladavini nakon pokušaja državnog udara.

Vlada, pak, tvrdi da je obračun s "državnim neprijateljima" nužan zbog niza prijetnji s kojima se Turska suočava. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene