Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muče ih troškovi života

Kineski natalitet u značajnom padu: "Još si ne možemo priuštiti da budemo roditelji"

Kina se drugu godinu zaredom suočava sa značajnim padom broja stanovnika, a demografska politika u koju ulaže Vlada nije se pokazala plodnom. Glavni krivac je promjena prioriteta mladih nakon pandemije koronavirusa.

Populacija Kine smanjila se drugu godinu zaredom, pokazali su podaci objavljeni u srijedu prema kojima je Kina krajem 2023. godine imala 1409 bilijuna stanovnika, što je više od dva milijuna stanovnika manje nego 2022.

No stručnjaci tvrde da je pad broja stanovnika očekivan za zemlju koja prolazi kroz deindustrijalizaciju, širenje urbane klase te rekordno nisku stopu novorođenih.

Čini se, ipak, da se promjene kojima je Kina zahvaćena događaju puno bržim tempom negoli u drugim državama. 

Kinu već desetljećima pogađa niska stopa fertilnosti, otkako je 1980. Vlada nametnula "politiku jednog djeteta". 2015. ta je politika odbačena te se ponovo počelo ulagati u veće stope rodnosti. 2021. "dopuštena su" i do tri djeteta po obitelji.

No, Peking je u srijedu objavio da se stopa nataliteta spustila na 6.39 djece na 1000 stanovnika, što je u skladu s prosjekom drugih razvijenih istočnoazijskih zemalja poput Japana i Južne Koreje, piše BBC.

Pročitajte i ovo Nikša Wagner Smjena na čelu DORH-a Tko će biti novi glavni državni odvjetnik? Odbor za pravosuđe saslušao kandidate i odlučio kome će dati podršku

Mogući razlozi

Politike koje Vlada provodi posljednjih nekoliko godine nisu urodile plodom, posebice među mladima koji žive u velikim gradovima. Glavni razlozi su promjene prioriteta nakon pandemije koronavirusa poput troškova života i prioretiziranja karijere.

"Muž i ja rado bismo imali dijete, ali još si ne možemo priuštiti biti roditelji", rekla je 31-godišnja stanovnica Pekinga, Wang Chengyi.

Dodala je i da ona i njezin muž moraju štedjeti naredne tri godine kako bi svojem budućem djetetu mogli osigurati dobro školovanje.

"Voljela bih zatrudniti, ali jednostavno za to nemamo novaca pa moramo čekati. Ponekad me zbog toga obuzmu strah i panika.", rekla je.

Pročitajte i ovo Vojni tečaj - 3 30 dana Uvodi se obvezna vojna obuka? Otkriveno što bi učenike moglo dočekati nakon srednje škole

Osim toga, Kina se posljednjih godina bori s krizom nekretnina, sve manjom kupovnom moći te rekordnom stopom nezaposlenosti među mladima, što su potvrdili i podaci objavljeni u srijedu: kineski BDP 2023. bio je najniži od 1980. 

Zbog sve starije populacije kineski zdravstveni i miroviski sustav također su pod velikim pritiskom te se predviđa da će u narednih deset godina udio starog stanovništva narasti za 60 posto. 

No stručnjaci uvjeravaju da nema razloga za brigu jer je Kina spremna na takvu tranziciju.

"Kina prolazi kroz deindustrijalizaciju te jača uslužni sektor. Stanovništvo joj je sve obrazovanije i ne žele više raditi u tvornicama ili na gradilištima", rekao je prof. Stuart Gietel-Basten, stručnjak za populacijske politike sa Sveučilišta znanosti i tehnologije u Hong Kongu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene