Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Trebali bi igrati konstruktivno'

Stoltenberg: Ruska potpora Siriji produljuje sukob

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruska potpora sirijskom predsjendiku Bašaru al-Asadu samo produljuje krizu, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u ponedjeljak pred parlamentarnom skupštinom Saveza i pozvao članicu NATO-a Tursku da njezin odgovor na terorističke napade u Ankari bude primjeren.

"Rusija bi trebala igrati konstruktivnu ulogu u brobi protiv Islamske države. Podržavati Asadov režim nije konstruktivno. To samo produljuje rat u Siriji", rekao je Stoltenberg pred parlamentarnom skupštinom NATO-a u Norveškoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

Rekao je da vojni savez predvođen Sjedinjenim Državama ne kani slati kopnene snage u Siriju.

Rusija, vodeći međunarodni saveznik sirijskog predsjednika, svojim zrakoplovima bombardira oporbene snage unatoč pozivima SAD-a i njegovih saveznika da prestane podupirati Asada i da se usredotoči na borbu protiv ekstremističke Islamske države.

Napetosti rastu jer je NATO optužio ruske borbene avione da su prekršili zračni prostor saveza jer su na letovima ušli u zračni prostor Turske, njegove članice.

'Pogledajte na kartu, Rusija ne treba povećavati teritorij niti uzimati tuđe resurse'

Stoltenberg je na skupu govorio dva dana nakon terorističkih napada u turskoj prijestolnici s najmanje 97 žrtava i pozvao je tursku vladu da odgovori proporcionalno.

"Turska je doživjela nekoliko terorističkih napada. Ona se ima pravo braniti, ali naravno očekujem da Turska odgovori na primjeren način", rekao je. Većina indicija govori da je napade počinila Islamska država.

Na pitanje o broju NATO-ovih vojnika u Afganisntanu Stoltenberg je rekao da saveznici razgovaraju o planiranu povlačenju do kraja 2016. No NATO "neće potpuno napustiti Afganinstan", reako je glavni tajnik Saveza i dodao "Razgovaramo na koji načim možemo podržati Afganisntance". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene