452883
452883
452883
452883
452883

TAJNA LETA 455 Jesu li Amerikanci srušili avion i ubili 73 osobe?

  • , 09.10.2016., 18:32
  • Autor:
  • komentara

Niti nakon 40 godina nije otkriveno tko stoji iza postavljene bombe koja je 6. listopada 1976. raznijela kubanski zrakoplov u kojem su se nalazile 73 osobe. Bio je to najgori teroristički čin na zapadnoj hemisferi prije 9/11.

 
 
 
 
Kubanci sa slikama poginulih na Letu 455 (Getty Images)
Kubanci sa slikama poginulih na Letu 455 (Getty Images)

Zrakoplov na Letu 455 sa 73 putnika i članova posade poletio je iz Bridgetowna na Barbadosu prema Jamajci. Kada je dosegao visinu od 5.500 metara, eksplodirala je bomba koja se nalazila ispod praznog sjedala. Avion je počeo usporavati i opasno se nagnuo. Nakon osam minuta eksplodirala je druga bomba koja se nalazila u zahodu. Zrakoplov se survao u ocean. Svi iz aviona su poginuli.

Niti nakon 40 godina nije otkriveno tko je uistinu odgovoran za nesreću, odnosno tko stoji iza rušenja zrakoplova. Zrakoplov je bio u vlasništvu kubanske državne aviokompanije pa je sumnja odmah pala na političke oponente Fidela Castra i CIA-u koja ih je podupirala. Dvojica muškaraca iz Venezuele kasnije su osuđeni na 20 godina, no oni su, kako se ispostavilo, bili samo dio mnogo šire zavjere. Pretpostavlja se da su u njoj sudjelovali Orlando Bosch koji je umro 2011 i Luis Posada Carriles (88) koji živi u SAD-u a koji je radio kao agent CIA-e. On je sudjelovao i u invaziji u Zaljevu svinja. Bio je to neuspješni pokušaj Kubanaca u egzilu treniranih od strane CIA-e, da se iskrcaju u Zaljevu svinja, okupiraju Kubu i svrgnu Castra.

Kuba je zatražila izručenje Luisa Posade Carrilesa, a Let 455 jedna je od prepreka koja stoji na putu poboljšanja odnosa SAD-a i Kube. Kubanci zahtijevaju odgovor je li američka obavještajna agencija upletena u rušenje kubanskog zrakoplova 1976. godine, piše Daily Mail.

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se