Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detalji o ''krvniku iz Manchestera''

Britanske vlasti iziritirane postupcima američkih obavještajaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je pretresla jednu kuću u Elsmore Roadu u Fallowfieldu ranije u utorak. Dvadesettrogodišnji muškarac kojega je policija uhitila u utorak u posebnoj akciji u južnom Manchesteru u vezi s napadom je, kako se vjeruje, Abedijev brat Ismael.

Osumnjičeni bombaš-samoubojica koji je u ponedjeljak ubio 22 ljudi na koncertu u Manchesteru u sjevernoj Engleskoj identificiran je kao 22-godišnji Salman Abedi, rekla je jučer britanska policija. Abedi je rođen u Manchesteru 1994., a roditelji su mu podrijetlom iz Libije, objavili su američki sigurnosni dužnosnici, navodeći britanske obavještajce.

Pročitajte i ovo Ruševine Crocus City Hall Strašne posljedice Žrtve se i dalje broje, u bolnici je gotovo 100 ljudi, a strahuje se da će ispod ruševina pronaći još tijela Dmitrij Medvedev "Ubijte ih sve!" Putinov trbuhozborac najavio brutalnu osvetu za pokolj: "Moraju biti ubijeni, ali mnogo je važnije od toga..."

Njegovi su roditelji emigrirali iz Libije u London prije nego su se preselili u Fallowfield u južnom Manchesteru gdje žive najmanje 10 godina, rekli su dužnosnici. Američki vladin izvor rekao je kako istražitelji provjeravaju je li Abedi putovao u Libiju i je li tamo bio u dodiru s militantima Islamske države, koja je preuzela odgovornost za napad.

Policija je pretresla jednu kuću u Elsmore Roadu u Fallowfieldu ranije u utorak. Dvadesettrogodišnji muškarac kojega je policija uhitila u utorak u posebnoj akciji u južnom Manchesteru u vezi s napadom je, kako se vjeruje, Abedijev brat Ismael.

Abdala Yousef, glasnogovornik džamije Didsbury u Manchesteru, je rekao kako su Abedijev otac i brat molili tamo, ali da je Abedi posjećivao drugu džamiju.

"Uspio sam doći do nekoga koji poznaje obitelj. On je potvrdio kako su se njegovi otac i sestra i ostatak obitelji preselili u Libiju i otišli tamo odmah nakon revolucije u kojoj je Gadafi ubijen", rekao je Yousef.

Kazao je kako je moguće da su braća otada putovala između dviju zemalja. Povjerenik džamije Fawzi Haffar je rekao da je Abedijev otac trenutno u Libiji i da je tamo već dulje vrijeme, prenosi Hina.

Mohamed Saeed El-Saeiti, imam u džamiji u Didsburyju, kazao je za Telegraph kako je Abedi bio opasni ekstremist. "Nakon što sam jednom prilikom govorio o ISIS-u, Salman mi je pokazao lice mržnje", rekao je imam tedodao kako ga ne iznenađuje što je Abedi počinio ovakav napad.

Abedi je studirao na Sveučilištu u Salfordu. Kako izvješćuju britanski mediji, on je na tom sveučilištu započeo poslovni i menadžerski tečaj 2014. godine, ali je dvije godine kasnije odustao od toga. "Zastrašuje spoznaja da je on bio ovdje, u istim dvoranama s nama", kazao je jedan student, prenosi Guardian.

Britanske vlasti iziritirane curenjem informacija iz američkih obavještajnih službi

Bombaš-samoubojica iz Manchestera otprije je poznat sigurnosnim službama i vjerojatno nije djelovao sam, objavila je danas britanska ministrica unutarnjih poslova Amber Rudd. Također je rekla da je "iritira" činjenica da su informacije o istrazi napada američke sigurnosne službe plasirale u javnost prije nego je britanska policija bila spremna objaviti ih.

"Izgleda moguće, vjerojatno, da on ovo nije učinio sam tako da sigurnosne službe i policija nastavlja slijediti tragove kako bi osigurali da prikupe sve informacije", rekla je Rudd za BBC radio.

Upitana je li Abedi već otprije bio poznat sigurnosnim službama, rekla je: "Sigurnosne službe znaju mnogo ljudi, to ne znači da se očekuje da uhite svakoga tko im je poznat ali ovo je netko za koga su znali otprije i sigurna sam da ćemo znati više kada se ova istraga zaključi".

Rudd je također kazala kako je "britanska policija bila vrlo jasna" da želi odsad kontrolirati val informacija. "Bila sam vrlo jasna s našim (američkim) prijateljima da se to ne smije ponoviti", kazala je Rudd, a prenosi Hina.

Uhićena još trojica muškaraca, potvrđena Abedijeva veza s ISIS-om

Trojica muškaraca uhićena su danas u južnom Manchesteru, u vezi s istragom o napadu, objavila je manchesterska policija.

Britanski istražitelji rekli su francuskim vlastima da je osumnjičeni za bombaški napad u Manchesteru vjerojatno putovao u Siriju, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Gerard Collomb u srijedu, javlja Hina.

"Znamo samo ono što su nam rekli britanski istražitelji - netko tko je britanskog državljanstva, podrijetlom iz Libije, tko se odjednom nakon puta u Libiju, a zatim vjerojatno u Siriju, radikalizirao i odlučio izvesti ovaj napad", rekao je Collomb za BFMTV.

Naglasivši kako je znao da je Abedi bio u Siriji, Collomb je rekao da je to bila informacija koju su imale francuska i britanska obavještajna služba.

Upitan vjeruje li da je Abedi imao pomoć mreže, Collomb je rekao: "Zasad to ne znamo, moguće je. U svakom slučaju, potvrđeno je da je imao veze s Daeshom (Islamskom državom)." 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene