Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Katalonija bi mogla izgubiti autonomiju

Što su mjere iz Madrida i što će se dogoditi s Katalonijom ako prođe članak 155. ustava?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolska vlada aktivirala je u subotu članak 155. ustava i predložila niz mjera za preuzimanje nadležnosti poslova regionalne vlade Katalonije. O njima bi u petak trebao glasati gornji dom parlamenta u kojem većinu ima vladajuća Narodna stranka desnog centra.

Osim vladajuće Narodne stranke, uvođenje članka 155. ustava podržavaju i oporbene stranke Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) i stranka centra Građani.

Pročitajte i ovo Španjolski premijer Pedro Sanchez i portugalski premijer Luis Montenegro Predlažu rješenje s dvije države Sanchez skuplja glasove za priznanje Palestine: Irska i Norveška za, Portugal suzdržan Slika nije dostupna Kriza nezavisnosti na vrhuncu Stotine tisuće prosvjednika na ulicama Barcelone: Mjere iz Madrida znak su "kraja demokracije u Španjolskoj"

Otkad je, po modelu njemačkog ustava, 1978. ušao u španjolski ustav, niti jednom nije bio primijenjen. Očekuje se kako će biti izglasan idući petak, osim ako dotad predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont ne odstupi i sazove prijevremene parlamentarne izbore u Kataloniji.

Mjere čije provođenje zahtijeva Madrid možete pročitati u nastavku:

Ostavka katalonkse vlade

Španjolska vlada predlaže micanje predsjednika katalonske vlade, Carlesa Puigdemonta, dopredsjednika vlade i svih ministara koji čine vladu Katalonije

Španjolska vlada će njihova mjesta zamijeniti "organima i administracijom koju izabere ili kreira s tim namjerom". Premijer Mariano Rajoy rekao je na konferenciji za medije u subotu da je "ideja da španjolska ministarstva preuzmu tu odgovornost tijekom razdoblja trajanja te izvanredne situacije".

Kontrola parlamenta i izbora

Premijer Rajoy je ovlašten raspustiti katalonski parlament i sazvati prijevremene regionalne izbore u Kataloniji. Premijer Rajoy će sazvati izbore u roku od šest mjeseci nakon što u petak primjenu članka 155. odobri Senat španjolskog parlamenta. Rajoy je u subotu rekao da izbore želi sazvati što prije.

Katalonski parlament će nastaviti obnašati predstavničku funkciju, ali će to činiti pod nadzorom organa kojeg će odrediti Senat španjolskog parlamenta "kako bi se garantiralo da će poštivati odredbe španjolskog ustava".

Predsjednica katalonskog parlamenta ne može predložiti kandidata za predsjednika vlade Katalonije, održati raspravu i glasovanje o njegovom izboru. U parlamentu se ne mogu usvojiti "inicijative suprotne španjolskom ustavu i statusu Katalonije". Ukoliko se to ipak dogodi, španjolska vlada ima rok od 30 dana da uloži veto i poništi odluku.

Kontrola administracije

Administracija katalonske vlade ponašat će se u skladu s direktivama organa i administracije koje izabere ili kreira španjolska vlada. "Time su obuhvaćeni radnje, rezolucije i ostale odredbe: imenovanja, otpuštanja ili disciplinski pravilnik o osoblju kao i službene publikacije", navela je španjolska vlada.

Funkcije koje je ranije imala katalonska vlada prelaze u ruke novih upravitelja što uključuje kontrolu regionalne policije (Mossos d'Esquadra) i medija poput regionalne javne televizije (TV3).

Španjolska vlada će preuzeti područje telekomunikacija te elektronskih, audio i video komunikacija katalonske vlade. Javni servisi audio i video komunikacija trebali bi pod novim upravljanjem "garantirati prijenos točnih informacija, objektivnih i nepristranih, uz poštivanje političkog, socijalnog i kulturnog pluralizma, te također poštivati teritorijalnu ravnotežu", najavila je vlada u Madridu.

Kada je riječ o snagama sigurnosti, vlada u svom dokumentu navodi kako će administracija koja preuzme kontrolu "moći davati direktne upute i obvezivati na ispunjenje zadataka katalonsku policiju (Mossos d'Esquadra) koja se sada nalazi u nadležnosti katalonske vlade.

Osim toga, navodi se kako će "u slučaju da bude potrebno" pripadnici katalonske policije biti zamijenjeni snagama reda španjolske države.

Također se intervenira i u upravljanje gospodarstvom i poreznom upravom, iako je područje poreza već bilo pod kontrolom španjolske države. U dokumentu kojeg je u subotu distribuirala španjolska vlada navodi se kako će se gospodarstvom upravljati iz Madrida "kako bi se garantiralo pružanje ključnih javnih usluga, stabilnost proračuna i financijska održivost".

U ovom području španjolska vlada inzistira na sprečavanju korištenja javnih fondova i financija za financiranje procesa odcjepljenja Katalonije.

Trajanje mjera

Mjere koje je predložila španjolska vlada bit će na snazi sve dok mandat ne preuzme nova katalonska vlada nakon provedenih parlamentarnih izbora u Kataloniji.

Ipak, španjolska vlada zadržava pravo micanja ovih mjera ranije "ako budu uklonjeni razlozi zbog kojih su one donijete, uzimajući u obzir da ta odluka ovisi o Senatu španjolskog parlamenta".

Dok budu trajale mjere španjolska vlada će svaka dva mjeseca obavještavati Senat o situaciji s primjenom mjera i njihovim izvršenjem.

Slanje u senat

Španjolska vlada poslala je mjere u Senat koji će o njima raspravljati i glasati idući petak. Španjolski parlament sastoji se od dva doma, gornjeg, Senata, i donjeg, Kongresa. Premda u Kongresu nema većinu zastupnika, vladajuća Narodna stranka desnog centra ima većinu u Senatu koji će donijeti odluku.

Senat je predstavničko tijelo 17 autonomnih regija zaduženog za teritorijalna pitanja. U slučaju teritorijalne povrede ustava, što je sada slučaj s Katalonijom, ima isključivu nadležnost. Stranke koje podržavaju primjenu mjera imaju 211 od 266 zastupnika u Senatu.

Nakon usvajanja mjera u Senatu, mjere mogu stupiti odmah na snagu, dakle 27. listopada, ili se pak može odrediti naknadni datum za stupanje na snagu.

Katalonska vlada Carlesa Puigdemonta može spriječiti uvođenje mjera sazivanjem prijevremenih izbora u Kataloniji prije nego na snagu stupe mjere. "Članak 155. se može zaustaviti jedino ako ga Senat ne usvoji", rekao je u subotu Rajoy. Katalonska vlada bi, prema tome, trebala do petka sazvati prijevremene izbore. Prošli tjedan je poručila da nikakvi izbori nisu zasad na njenom dnevno redu i planu. U katalonskom parlamentu stranke koje se zalažu za nezavisnost imaju većinu zastupnika nakon izbora 2015. godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene