Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Al-Jazeera ih neće emitirati

Što sadrže Merahove video snimke?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Al-Jazeera, satelitska televizija iz Katara, dobila je video koji navodno prikazuje napade što ih je izveo islamistički militant Mohamed Merah u jugozapadnoj Francuskoj, no odlučila je da neće emitirati te snimke niti ih proslijediti ostalim medijima, nakon žalbi francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya i drugih.

Obitelji žrtava vjeruju da bi njihovo emitiranje dalo publicitet Merahu, koji je navodno rekao policiji prije nego je ubijen u opsadi da se identificira s Al Kaidom. Tijekom devet dana, on je ustrijelio četiri nezaštićene odrasle osobe i troje male djece, snimajući svoje napade s kamerom pričvršćenom na prsima.

Neke pojedinosti o tim snimkama obznanila je Al-Jazeera i francuski pravosudni izvori, navodi BBC. Video pod nazivom Al Kaida napada Francusku, dostavljen Al-Jazeeri na 'USB stick-u', traje oko 25 minuta, rekao je pravosudni izvor francuskom web-portalu 20 Minutes.

'To je vrlo, vrlo dobro producirano. To nije neki mutni, zrnati film. Profesionalno je montiran, s pjesmama između događaja', rekao je izvor.

Pročitajte i ovo Ministarstvo kulture Istražuju nekoliko slučajeva Policija upala u HŽ i Ministarstvo kulture? Nove afere sa snimkama Geodetskog fakulteta Anđelko Stričak Objava na Facebooku Župan Stričak na osudio Milanovićev istup o Habijanu pa prozvao udruge: "Gdje su sad moralne vertikale?"

>> 'Nećemo emitirati snimku ubojstva terorista u Toulouseu'

Zied Tarrouche, šef dopisništva Al-Jazeere u Parizu, rekao da je gledao video i da on prikazuje sva ubojstva. "Možete vidjeti sve napade izvedene u Toulouseu i Montaubanu, odnosno ubojstva trojice vojnika i na kraju napad na školu", rekao je Tarrouche za francuski TV kanal BFM.

'Možete čuti glas osobe koja izvršava ubojstva.... Također čujete vapaje žrtava', dodao je. 'Moji su osjećaji bili kao bilo kojeg ljudskog bića koje vidi užasne stvari', kazao je.

Tarrouche je rekao da video također sadržava mješavinu vjerskih pjesama i čitanja stihova iz Kurana. Govoreći za list Le Figaro, rekao je da je 'USB stick' stigao u dopisništvo u ponedjeljak u pismu datiranom s 21. ožujka.

>> Al Jazeera primila snimke Merahovih ubojstava

Autor pisma, prema Ziedu Tarroucheu, tvrdi da su napadi izvedeni u ime Al Kaide, a napisano je na prolaznom francuskom, s puno pravopisnih pogrešaka. Čudno je da je bilo napisano na francuskom jeziku, kada su obično poruke Al Kaide na arapskom jeziku, dodao je.

U kasnijem priopćenju, Al-Jazeera je objavila: 'U skladu s etičkim kodeksom Al-Jazeere, s obzirom da video daje nikakvu dodatnu informaciju koja već nije u javnoj domeni, naši kanali vijesti neće emitirati ništa od njegova sadržaja', ističući da su svi zahtjevi drugih medija za kopijama video snimke odbijeni. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene