Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pećnice, nape, ploče za kuhanje

Stiže još ograničenja iz Europske unije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krajem prošlog tjedna u Europskoj uniji na snagu su stupila nova pravila koja zabranjuju prodaju rastrošnih pećnica, ploča za kuhanje i kuhinjskih napa.

U petak, 20. veljače na snagu je stupila Uredba Europske komisije o primjeni direktive o eko-dizajnu, čiji je cilj smanjenje potrošnje električne energije u kućanstvima. Nova pravila zabranjuju prodaju tih uređaja čija potrošnja prelazi utvrđene limite energetske efikasnosti.

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

Uređaji koji su se zatekli na skladištima u trenutku stupanja na snagu novih pravila moći će se prodavati do isteka zaliha.

Prema procjenama Europske komisije, potrošnja električne energije koja se može pripisati pećnicima, pločama za kuhanje i kuhinjskim napama iznosi 755 petadžula (PJ) po kućanstvu.

Prvo su ograničili snagu usisavača, a sada je na redu OVO!

Komisija procjenjuje da se provedbom ove direktive do 2020 može uštedjeti oko 27 PJ po kućanstvu, što je ekvivalent potrošnji dva milijuna kućanstava.

Odbacivanjem rastrošnih i korištenjem energetski učinkovitijih uređaja račun za potrošenu energiju mogao bi biti manji za 50 eura godišnje po potrošaču, smatra Komisija.

U pripremi novih pravila sudjelovali su i vodeći proizvođači kućanskih aparata poput Boscha, Philipsa i drugih.

Nova direktiva izazvala je i kritike da je riječ o još jednom nepotrebnom administriranju europske birokracije, a sličnih tonova bilo je i prošle godine kada je ograničena snaga usisavača. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene