Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plan B za iseljavanje sa Zemlje

Stephen Hawking vjeruje da ćemo napustiti Zemlju – svjetlosnim prijevozom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od najvećih živućih znanstvenika u području znanosti i tehnologije Stephen Hawking sve češće upozorava kako na Zemlji imamo sve manje i manje vremena.

U svojem govoru na nedavnom Starmus festivalu umjetnosti i znanosti u Norveškoj Stephen Hawking prozvao je i Donalda Trumpa zbog "najozbiljnije i pogrešne odluke o klimatskim promjenama koje je ovaj svijet vidio". Kad su ga zamolili da dodatno prokomentira svoje riječi, slavni je kozmolog rekao: "Zemlji prijeti toliko mnogo stvari da mi je teško biti pozitivan".

Pročitajte i ovo Odysseus Uspjeh Odiseja VIDEO Američka letjelica sletjela na Mjesec, prvi put nakon više od 50 godina! Na Marsu pronađeni kristali gipsa (Foto: NASA) Kristalne oznake ili fosili? Znanstvenik tvrdi da NASA zataškava postojanje izvanzemaljaca na Marsu: Evo što ga je navelo na taj zaključak

I ranije je Hawking upozoravao da bismo trebali napraviti djelotvoran plan B, tj. udvostručiti napore u kolonizaciji drugih svjetova prije nego što Zemlja postane nepodobna za život.

"Uporabom naprednih znanstvenih instrumenata uspjeli smo zaviriti u svemir kao nikada prije", rekao je Hawking. "Kada smo imali slične krize u našoj povijesti, obično je negdje bilo nešto što se moglo kolonizirati. Kolumbo je to učinio 1492. godine kada je otkrio Novi svijet, ali sada nema novog svijeta. Nema Utopije iza ugla".

Prva logična mjesta za početak su Mjesec i Mars. Prema BBC-u, Hawking je pozvao nacije da koloniziraju Mjesec do 2020. godine i Mars do 2025. godine. Ipak, nije to tako jednostavno jer su i Mars i Mjesec izloženi kozmičkom zračenju, koje može uzrokovati rak i Alzheimerovu bolest, a i gravitacija je drugačija nego na Zemlji.

Planet Proxima b u sustavu Proxima Centauri, udaljen oko 4,5 svjetlosnih godina od Zemlje, jedan je od "kandidata" koje je Hawking spomenuo. No jedna svjetlosna godina ima 9.460.730.472.580.800 metara

Hawking je rekao: "Da bismo išli brže, moramo imati puno veću ispušnu brzinu nego što to mogu postići kemijske rakete – a to je samo svjetlost. Snažna svjetlosna zraka sa stražnje strane mogla bi tjerati svemirski brod prema naprijed. Nuklearna fuzija može dati 1 % posto energije svemirskog broda, što bi ga ubrzalo do desetine brzine svjetlosti". 

"Ljudska kolonizacija drugih planeta više nije znanstvena fantastika. Može biti znanstvena činjenica. Ljudska vrsta postoji kao zasebna vrsta oko 2 milijuna godina. Civilizacija je započela prije otprilike 10.000 godina, a stopa razvoja stalno se povećavala. Ako se čovječanstvo održi još milijun godina, naša se budućnost smjelo kreće tamo gdje nitko drugi nije išao", kazao je Hawking u svojem govoru.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene