Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njemački ministar

Steinmeier uoči dolaska u Ljubljanu: Odnosi su odlični, Slovenija most prema Balkanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Steinmeier dolazi na poziv ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, a trebali bi ga primiti i ostali visoki slovenski dužnosnici.

Njemačka i Slovenija imaju odlične odnose, izjavio je u razgovoru za ljubljansko 'Delo' od četvrtka, uoči sutrašnjeg posjeta Ljubljani, njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier, posebice istaknuvši ulogu Slovenije kao svojevrsnog mosta prema Balkanu.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu

Steinmeier dolazi na poziv ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, a trebali bi ga primiti i ostali visoki slovenski dužnosnici s kojima će, prema najavama, razgovarati o europskim i međunarodnim temama, ekonomskim odnosima te stanju u regiji.

U razgovoru za vodeći slovenski list Streinmeier je kazao da Slovenija za države zapadnog Balkana, koje žele ući u EU, predstavlja uzor i da je svojevrstan most prema tom području.

Što se tiče krize u Ukrajini, Steinmeier je kazao da je dogovor iz Minska spriječio eskalaciju i mogućnost da konflikt izmakne kontroli, ali da to nije dovoljno te da je potrebno nastaviti politički proces i na tome ustrajati.

Kad je riječ o problemu afričkih migranata na putu prema Europi i ljudskoj tragediji koju izaziva to pitanje, njemački šef diplomacije u razgovoru se založio za postizanje novog dogovora o ravnomjernijem raspoređivanju tereta imigranata, pri čemu je istaknuo da sada samo šest država EU-a prima 80 posto imigranata, od čega najviše Njemačka, koja je lani primila više od 200.000 zahtjeva za dodjelu azila.

Steinmeier je u razgovoru za 'Delo' izrazio umjereni optimizam u vezi zaključivanja sporazuma kreditora s Grčkom, navevši da se zadnjih dana stvari pokreću tako da bi sporazum mogao biti postignut u svibnju ili lipnju te da je za to ostalo dovoljno iako ne previše vremena. Sve europske države su za to da Grčka ostane u eurozoni, naveo je Steinmeier.

Njemačka je glavni vanjskotrgovinski partner Slovenije i jedan od većih investitora te je zainteresirana za sadašnji proces privatizacije državne imovine u Sloveniji. Frankfurtski Fraport lani je, u okviru prodaje državnog portfelja stranim investitorima, kupio Aerodrom Ljubljana, što je bila jedna od najvećih stranih investicija u Sloveniji prošle godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene